Tajna noćnog stočića - kako da ti enterijer spavaće sobe bude uredan, zgodan i fenomenalan

Krevet je bez pogovora najvažniji komad nameštaja u tvojoj spavaćoj sobi, kako sa stanovišta dizajna, tako i funkcionalnosti.

Ali noćni stočići su po značaju odmah iza.

  • Knjigu
  • Praznu činiju (u kojoj su bile kokice kad je počeo film)
  • Naočare
  • Čašu vode
  • Kremu za ruke
  • Notes i olovku
  • Časopis
  • Telefon
  • Sat

...sve to bi bilo najpoželjnije da odložiš na mesto odmah do kreveta, da ti bude nadohvat ruke, i da budeš sigurna da će te sve dočekati na istom mestu kad ti zatreba nakon okrepljujućeg sna ili pak u sred noći.

Noćni ormarić pritom treba da se uklapa u stil enterijera tvoje sobe, da ima mesta za odlaganje, ako je potrebno, i da doprinosi da tvoja spavaća soba izgleda, rečju, fantastično.

Izbor u prodavnicama nameštaja je ogroman, ali kako odabrati baš onaj pravi?

Uz ovih par saveta kako da odabereš odgovarajući noćni stočić za tebe i tvoje potrebe - lako.

Spremna? Idemo.

0, 1 ili 2 noćna stočića

Ko kaže da “moraš” da imaš noćni stočić. U spavaćim sobama u malim stanovima često jedva da ima prostora za dovoljno veliki (bračni) krevet, a kamoli za dva stočića. Ponekad nema dovoljno mesta ni za jedan.

Ipak, ne dozvoli da te to obeshrabri. Umesto stočića, iza uzglavlja kreveta možeš da postaviš policu, ili čak i ugradni plakar koji će obuhvatiti i uzglavlje kreveta i koji će ti omogućiti da laganim pokretom ruke uključiš stonu lampu ili spustiš knjigu.

Isto tako, ukoliko živiš sama i želiš da uštediš prostor, razmisli da li ti je jedan stočić možda dovoljan, dok sa druge strane kreveta možeš staviti ukrasnu biljku, otvorenu policu ili korpu za ukrasne jastuke.

Dimenzije noćnog stočića

Preovladavajuće pravilo u dizajnu enterijera je da je najbolje da noćni stočić bude iste visine kao i tvoj krevet. Ovo pravilo je “funkcionalne prirode” jer će ti tako biti lako da na njega odložiš stvari - bilo da u krevetu sediš ili ležiš.

Ako je tvoj krevet nizak, bez nogara i sa dušekom uvučenim u sanduk kreveta, odgovaraće ti stočić visine između 40 i 46 cm.

Umesto noćnog stočića možeš da izabereš i “običan” stočić koji se uklapa u enterijer tvoje spavaće sobe.

Ako je srednje visine (krevet standardne veličine je visok otprilike 60 cm) noćni ormarić te visine će savršeno odgovarati.

A ako je tvoj krevet izdignut, na visokim nogarama i dušekom koji nije u sanduku kreveta, računaj da tvoj noćni stočić treba da bude visok oko 70 cm.

Prostor za odlaganje u noćnom ormariću

Pre nego što se baciš na najzanimljiviji deo potrage za savršenim noćnim stočićima za spavaću sobu, razmisli i koliko će ti prostora za odlaganje biti potrebno.

Kako na površini stočića, tako i unutar njega.

Jednostavno, seti se svojih navika - da li imaš poseban ritual koji uključuje paljenje mirišljavog štapića, listanje časopisa, navijanje budilnika i skrolovanje po Instagramu, ili ti je dovoljna čaša vode i lepi snovi?

Ako ti je kraj kreveta potrebno puno stvari, i još želiš da se budiš uz buket cveća u predivnoj vazi - traži noćni ormarić koji ima bar fioku, a poželjno je i još prostora za odlaganje.

Ako su ti čaša vode i telefon kraj kreveta dovoljni, biće ti dovoljan i “običan” noćni stočić.

Dizajn tvog noćnog stočića

Kako bi enterijer tvoje spavaće sobe bio koherentan i ambijent prijatan i opuštajući, važno je da se noćni ormarići u njega uklapaju.

To naravno ne znači da moraju da budu istog stila i od istog materijala kao i tvoj krevet, niti da oba noćna stočića moraju da budu ista ako ti to ne želiš.

Šta više, mogućnosti su neograničene.

Prvo pitanje na koje treba da odgovoriš je - od kakvog materijala želiš da bude tvoj noćni stoćić?

Ako želiš dodir prirode u svojoj spavaćoj sobi, najbolji izbor je drvo ili ratan.

Ukoliko pak želiš da tvoja spavaća soba odiše elegancijom i luksuzom, slobodno se odluči za noćni ormarić od metala zlatne ili srebrne boje.

U tom slučaju staklena površina stočića će značajno doprineti eleganciji.

Naravno, u zavisnosti od stila drvenih noćnih ormarića i ostalih komada nameštaja, i spavaća soba u kojoj dominira drvo može da deluje izuzetno elegantno i luksuzno.

Još jedno važno pitanje koje traži odgovor je i da li želiš da se izbor tvog noćnog stočića uklapa sa ostalim nameštajem u sobi ili predstavlja kontrast ili akcenat?

Na isto ovo pitanje je važno da odgovoriš i kada je reč o boji tvog noćnog stočića.

Da li želiš da se tvoji noćni ormarići po boji uklapaju sa krevetom i enterijerom spavaće sobe ili da predstavljaju kontrast koji osvežava ambijent.

Alternativna rešenja

I na kraju, ko kaže da noćni stočić mora da bude baš - noćni stočić.

Naročito ako si ljubiteljka autentičnog izraza, neobičnih detalja i ne plašiš se nestandardnih rešenja, umesto noćnog stočića sa jedne ili obe strane tvog kreveta možeš da razmisliš i o komodi, policama - bilo zidnim, bilo podnim, stolici, velikoj korpi, škrinji - u kojoj ima dodatnog mesta za skladištenje, i sl.

Naravno, preduslov da ti se kombinacija koju si osmislila dopada je da pre svega uzmeš u obzir svoje navike i potrebe, kao i visinu kreveta odnosno stočića.

Noćni stočić must haves

Pored stvari koje su ti neophodne kad kreneš na spavanje, kao što su telefon, knjiga, daljinski i slično, predlažemo ti da, čisto radi estetskog ugođaja, i komfora, na noćnom stočiću držiš i interesantan svećnjak, vazu sa cvećem koja će svako buđenje učiniti prijatnijim i lakšim, ili figuricu koja će imati sličan efekat.