Sveže ideje za kupatilo - moderno, funkcionalno i uzbudljivo

Da pogađamo, tvoj stan ispunjava sve kriterijume - osim kupatila. Ono je skučeno, možda bez prozora tj. prirodne ventilaciije i obavezno sa braon ili bež pločicama.

U najboljem slučaju plavim.

Čak i da živiš u kući i imaš sreće da je tvoje kupatilo pristojne veličine, ideje za kupatilo koje je funkcionalno, moderno i uzbudljivo biće ti dobrodošle ukoliko ga upravo uređuješ ili renoviraš.

Pa, na pravom si mestu.

U ovom blog postu predstavljamo ti ideje kako da osmisliš pre svega funkcionalan enterijer za kupatilo, ali ujedno i kako da ga urediš u omiljenom stilu, prema tvojim afinitetima i sa tvojim ličnim pečatom.

Moderni enterijeri kupatila nezamislivi su bez adekvatnog prostora za odlaganje

Mnoge slike kupatila koje ćeš pronaći na internetu i u časopisima će te oduševiti, ali pre nego što rešiš da “kopiraš” neku od njih - zapitaj se: “Gde ću da držim četke za kosu?”

A peškire, puter za telo, parfeme, rezervne četkice za zube, fen, peglu?

Jedan od velikih razloga što ti se slike kupatila s interneta dopadaju je (mislimo) jer ne vidiš sve te stvari kraj lavaboa, razbacane po policama i veš mašini, već su uredno sklonjene u slične ili iste kutije, komode za kupatilo, fioke i sl.

Ako se spremaš da renoviraš i preurediš enterijer kupatila, najpre osmisli gde ćeš staviti stvari koje inače držiš u kupatilu, tako da ti istovremeno budu nadohvat ruke, a “nevidljive.”

Ideje za renoviranje kupatila treba da počnu od svetla za kupatilo

Kada je reč o renoviranju kupatila, svetla za kupatilo svakako treba da budu jedna od prvih stavki.

Kao i u ostalim prostorijama, čak iako tražiš ideje za malo kupatilo, preporučljivo je da u njemu ima više različitih izvora svetlosti.

Plafonjere za kupatilo su odličan izvor centralnog svetla, mada, ako renoviraš veće kupatilo i želiš da postigneš dramatičniji utisak, možeš da razmisliš i o lusteru ili visilicama.

Raskošan luster u kupatilu u njega će uneti glamur i učiniti da izgleda luksuznije.

Pored centralnog svetla, moderna kupatila naravno uključuju i svetla za kupatilo iznad lavaboa.

Takođe, zahvaljujući savremenoj rasveti, mogućnosti za skrivena LED svetla npr, iza ogledala ili ispod polica, kao i spot svetla i spa efekat koji mogu da stvore su neograničene.

Zanemari ideje za kuptilo koje zanemaruju značaj ogledala

Ogledalo je neizbežno u enterijerima kupatila, ali ko kaže da moraš da imaš samo jedno ogledalo i to iznad lavaboa?

Ukoliko uređuješ ili renoviraš malo kupatilo poželjno je da ogledalo iznad lavaboa zauzima što veći prostor.

Međutim, možeš da se odlučiš za ogledalo sa neobičnim ramom, ogledalo u vintage stilu, ukoliko se to uklapa u sentiment koji želiš da postigneš, ili pak dodatno ogledalo u prirodnoj veličini koje ćeš nasloniti ili okačiti na zid.

Ogledalo sa slike

Ogledala u kupatilu će učiniti da prostor izgleda veće, a naročito će doprineti svežem izgledu kupatila zahvaljujući osobini da reflektuju svetlost, bilo prirodnu ukoliko tvoje kupatilo ima prozor, bilo veštačku.

Koji stil želiš da dominira u dizajnu tvog modernog kupatila?

Možeš da se odlučiš za dizajn enterijera kupatila u skladu sa stilom koji si odabrala za ostatak svog stana ili kuće, ili da uneseš momente drugačijeg stila kroz elemente za kupatilo, boju, ukrase i detalje.

Na primer retro.

Kada je reč o idejama za pločice u kupatilu, ukoliko planiraš da ih menjaš, odluči se za par različitih vrsta pločica.

  1. Pločice koje će naglasiti jedan zid ili njegov deo - bilo svojim bojama ili printom
  2. Neutralne pločice koje će ispunjavati najveći deo zida enterijera kupatila i
  3. Pločice za pod.

Imaj u vidu da najbolje ideje za mala kupatila podrazumevaju pločice manjih dimenzija i što svetlijih tonova.

Mozaik pločice su takođe veoma trendi i atraktivno rešenje i mogu da budu savršene za deo kupatila koji želiš posebno da naglasiš.

Naravno, bež ili žućkaste pločice koje si zatekla u stanu svojih snova ne moraš da menjaš.

Naprotiv.

Zahvaljujući specijalizovanim bojama za pločice i keramiku, za relativno malo para možeš da renoviraš enterijer kupatila - tako što ćeš pločice da obojiš.

Takođe, osim pločica, u zavisnosti od stila koji si odabrala za kupatilo, veličine kupatila, vremena i novca koji si spremna da uložiš u osvežavanje enterijera za kupatilo, za deo zida, ili ceo jedan zid možeš da izabereš i:

Vodootporne foto tapete

Kamenje (ili foto tapete na kojima je prikazano kamenje)

Obloge ili nameštaj od drveta - naročito se preporučuje prema feng- šuiju.

Neobični materijali kao što je na primer mikro cement, koji je u poslednje vreme naročito popularan među ljubiteljima industrijskog stila.

Ukoliko ti kvadratura kupatila dozvoljava, možeš da uneseš i nameštaj koji predstavlja određeni stil, kao što je npr. ova polica u vintage stilu.

Polica sa slike

Ideje za uređenje kupatila sa tvojim ličnim pečatom

Voliš apstraktne printove?

Oduševljava te motiv flaminga?

Nema razloga da ne uneseš svoj lični pečat, motive i ukrase koji te raduju i pomažu ti da se opustiš, bez obzira na veličinu enterijera kupatila koje uređuješ.

Kupatilo možeš da ukrasiš dekoracijom za zid, a možeš zidove (ili još bolje, jedan zid) da ofarbaš bojom po kojoj može da se crta flomasterima ili kredama, pa da praviš sopstvena umetnička dela.

Takođe, na zidove možeš da kačiš i uramljene fotografije, citate ili slike.

Ukoliko imaš dovoljno mesta, komode za kupatilo i police možeš da ukrasiš figurama koje predstavljaju stil koji želiš da uneseš u kupatilo ili koje za tebe ima lično značenje.

Figura sa slike

Ako na primer želiš da dodaš “tradicionalan” momenat u svoje kupatilo (i nije premalo) tepih u kupatilu može da izgleda veoma elegantno i sofisticirano.

Uz biljke i cveće i ideje za kupatilo “žive”

Prema drevnoj istočnjačkoj veštini uređenja enterijera, feng šui, naročito je važno da se u tvom kupatilu nalaze i biljke, jer one predstavljaju blagostanje i vitalnost.

Biljke koje upijaju višak vlage su naročito poželjne ukoliko u tvom kupatilu ne postoji prirodna ventilacija.

Pored toga, biljke u kupatilo unose svežinu i spa doživljaj, čak iako su veštačke, a ne prave.

Potrudi se da u enterijeru tvog kupatila ima mesta i za romantiku

Najpre da raščistimo - romantika nije rezervisana za samo parove. Šta je romantičnije nego veče tokom kog, uz vino radiš piling, stavljaš masku za lice i uz relaksirajuću muziku i svetlost sveća neguješ i voliš svoje telo?

Ako želiš da kupatilo, bilo ono malo ili velko, moderno ili tradicionalno bude

tvoja lična spa oaza, ne zaboravi eterična ulja, mirišljave štapiće i aromatične sapune.

U kom stilu će biti enterijer tvog novog kupatila?