10 najpopularnijih stilova u enterijeru - koji je tvoj br. 1?

Ako si se ikada zapitala kom stilu pripadaju enterijeri koji se tebi dopadaju?

...Ili bi želela da promeniš stil svog stana ili kuće, ali nisi sigurna koji pravac da odabereš…

...ili si jednostavno zaljubljenica u dizajn enterijera…

U ovom članku želimo da te upoznamo sa karakteristikama 10 najpoznatijih stilova odnosno trendova (a ima ih mnooogo više) u uređenju enterijera.

A budući da je skoro nemoguće pronaći prostor sa samo jednim pravcem u dizajnu enterijera, daćemo ti i par predloga kako da kombinuješ različite stilove.

Spremna? Idemo!

Moderan stil

Enterijere dizajnirane u ovom stilu krase jednostavne i čiste linije, “meke” pastelne boje, bez velikih kontrasta i mnogo ukrasa.

U modernim enterijerima često se može naći metal i staklo, i tek po neki ukrasni element koji svojim izrazom prostor osvežava i obogaćuje.

Prostori uređeni u ovom stilu ponekad mogu da deluju “hladno” i monotono, pa vam predlažemo da ih osvežite nekom slikom ili na primer, vazama ili ukrasima življih boja.

Minimalizam

Za minimalizam bi se moglo reći da je moderan dizajn enterijera doveden do ekstrema. Osnovna ideja iza ovog stila je da se otarasimo bilo čega u prostoru što nam nije nužno.

Kolor paleta je još neutralnija i prozračna, nameštaj ultra čistih linija, a dekoracija, asesoara i odstupanja u koloritu gotovo da i nema.

Minimalistički uređen prostor je odlično “igralište” za eksperimentisanje i isprobavanje drugih stilova i trendova u uređenju enterijera.

Možeš da dodaš, na primer elemente u retro stilu, pomešaš ga sa klasičnim nameštajem ili se poigraš sa drečavim bojama (ako si baš hrabra).

Takođe, u enterijere ovog stila savršeno će se ukopiti ukrasi ili ogedala, koja su svedena i jednostavna.

Skandinavski stil

Iako je u dizajnu enterijera na skandinavski način takođe naglašen značaj jednostavnosti i funkcionalnosti, zahvaljujući prirodnim elementima kao što su biljke, nameštaj od svetlog drveta ili pruća i prirodnih tkanina, ovaj stil je stekao znatnu popularnost širom sveta.

Boje koje preovladavaju u prostorijama uređenim u ovom stilu su uglavnom svetle i neutralne, a nameštaj sveden.

Za skandinavski stil u enterijerima takođe je važno da bude prostran, da obiluje prirodnim svetlom i da nije natrpan dodacima i ukrasima.

Skandinavski stil je veoma zahvalan za kombinovanje sa elementima drugih stilova:

  • Za dramatičan momenat - unesi neki elemenat tradicionalnog stila ili luksuzni, glamurozni “obrt” u enterijeru.
  • Ako voliš drečave boje - ne boj se da ubaciš izražajne dekorativne predmete.
  • Za mekši, ženstveniji look - slobodno unesi plišane elemente, mekane astučiće, kitnjaste detalje.
  • Za doživljaj mira, sklada i harmonije, ubaci zen simbole koji ih predstavljaju.

Klasičan (tranzicionalni) stil

Negde u zlatnoj sredini između tradicionalnih enterijera naših baka i futurističkog minimalizma, između kabastih plišanih fotelja i sterilne, “oštre” prejednostavnosti modernog dizajna ušuškao se klasičan stil u enterijeru.

Može da uključuje moderne materijale i elemente, kao što su komadi od čelika, pozlaćenog metala i stakla, u kombinaciji sa, na primer, plišanim nameštajem ili komadima od tamnog drveta.

Boje u sobama uređenim u klasičnom stilu su ugavnom takođe neutralne, mada češće ima kontrasta i kolorit je različitiji.

Ideja koja stoji iza čitavog koncepta je da klasičan enterijer bude moderniji i sofisticiran, ali ujedno topao i opuštajući.

Ne treba naglašavati, mogućnosti za kombinovanje u okviru ovog stila su gotovo neograničene.

Tradicionalni stil

Zasićene boje kao što su braon, bordo, oker, tamno zelena su dobrodošle u domove uređene u tradicionalnom stilu, kao i nameštaj od tamnog, lakiranog drveta sa reljefom ili rezbarijom.

Kabasti, ponekad glomazni komadi nameštaja su zastupljeni u tradicionalnom stilu, dok su zavese i draperije nezaobilazne.

Takođe, ovaj sti često krase umetnička dela, raskošne vaze i drugi ukrasi od kristala ili metala u zlatnoj ili bronzanoj boji.

Pojedini elementi ili komadi nameštaja koji pripadaju tradicionalnom stilu, bilo redizajnirani ili ne, mogu sjajno da se uklope u domove uređene u klasičnom stilu.

Romantičan stil

Unekoliko sličan sa tradicionalnim pravcem u uređenju enterijera, romantičan izgled kao da ima za cilj da šarmira i zavede čula svilom i satenom, cvetnim motivima i mekanim, udobnim jastucima i sofama.

Često ga dopunjuje asesoar koji naglašava opuštenu, nežnu i romantičnu atmosferu.

Ako želiš da osvežiš i modernizuješ neku prostoriju uređenu u romantičnom stilu, unesi komad nameštaja jednog od najpopularnijih trendova poslednjih godina - Shabby chic.

Vintage trend u dizajnu enterijera

“Vintage” se odnosi na stil uređenja enterijera između 30-ih i 50-ih godina 20. veka.

Međutim, retko gde se može naći čitav enterijer uređen u ovom stilu.

Poneki vintage element, ipak, u enterijer će uneti malo nostalgije i mnogo elegancije i antiknog šarma.

Elementi koji mogu dočarati vintage stil u tvom domu su lusteri ili lampe u ovom stilu, manji komadi nameštaja ili stolice, gipsani dodaci na zidovima, glomazna, stilska ogledala, sofe, ili pak izloženi ukrasi.

Shabby Chic trend u uređenju prostora

Unekoliko sličan vintage fazonu, shabby chic se uglavnom odnosi na komade nameštaja koji su ili polovni, a restaurirani, ili napravljeni tako da izgledaju “otrcano.” I zidovi mogu biti shabby chic, kao i bilo koj drveni nameštaj, ili tepisi.

Shabby chic ima naročito snažan efekat kada se kombinuje sa glamuroznim i luksuznim detaljima, a elementi sa ovim šmekom često se dodaju enterijerima u raznim stilovima kako bi delovali romatničnije i toplije.

Retro trend u uređenju enterijera

Bukvalno, reč retro znači da se stil koji je bio aktuelan u prošlosti vraća u modu. Retro u dizajnu enterijera je stil uređenja prostora koji je bio popularan 60-ih i 70-ih godina prošlog veka.

Karakterišu ga jarke boje: žuta, narandžasta, crvena, zelena, hrabre šare i printovi na zidovima, ali i na nameštaju, tepisima, sofama i stolicama.

Nameštaj je uglavnom izdignut, ima zaobljene linije i napravljen je od drveta, plastike i kože.

Kao i kod vintage, shabby chic stila, ni retro se ne preporučuje kao dominantan stil uređenja tvog prostora.

Međutim, elementi u retro fazonu će itekako razigrati, oplemeniti i osvežiti enterijere uređene u modernom, minimalističkom, skandinavskom ili klasičnom stilu.

Industrijski (loft) stil

Ako imaš visoke plafone, ogroman prostor na raspolaganju, ili se čak spremaš da preurediš staro skladište ili fabriku u stambeni prostor imaš savršene predispozicije da urediš svoj prostor u industrijskom stilu.

Moderan, urban look industrijskog stila, naravno se, u manjoj ili većoj meri može uneti i u manje prostore, ali ono što ga karakteriše su sirovi, “mačo” šarm i elementi koji se inače retko viđaju: gvozdeni i metalni okviri, metalne cevi, osvetljenje koje kao da se koristi u fabrikama, nameštaj koji izgleda kao da nije do kraja obrađen, vidljive cigle i zidovi od “običnog” betona.

U industrijskom stilu takođe se dosta koristi nameštaj od drveta, koža, zemljani tonovi i siva, bela, braon i crna boja.

Industrijski dizajn se odlično slaže sa elemntima u vintage ili shabby chic stilu, a i ukrasi u tom fazonu su dobrodošli.