Odaberi paletu boja za zidove i dekoraciju koja će ti pomoći da unaprediš kvalitet životaideja

Šta god da ti se dešava u životu: posao, rokovi, briga o porodici, ili buran noćni život, poželjno je da tvoj dom bude mesto gde možeš da se opustiš, smiriš i napuniš baterije.

Različite boje, pa čak i nijanse jedne iste, podstiču različite emocije. Tako da je, kada odlučuješ koju nijajnsu da odabereš za svoj dom, najvažnije da razmisliš o atmosferi koju želiš da kreiraš.

I naravno, najbolje boje za tvoj enterijer su one koje se tebi dopadaju, izražavaju tvoj lični stil i čine da se ti osećaš fantastično.

Evo nekih generalnih smernica za boje u enterijeru u skladu sa njihovim značenjem u psihologiji.

Oboj atmosferu svog enterijera PRAVOM paletom boja za zidove

BELA

Bela je neutralna boja i najčešći izbor u domovima. Plafoni u ogromnoj većini stanova i kuća su beli. Često i zidovi.

Bela boja reflektuje svetlost i čini da prostorije deluju svetlije i veće.

Pobuđuje osećaj čistoće i nevinosti.

Međutim, previše bele može delovati bezlično i sterilno.

Ali zato je bela savršena boja za najrazličitije kombinacije.

Možete je ukomponovati sa drugim pastelnim bojama za zidove - što je umirujuća i spokojna kombinacija npr. za spavaću sobu:

Boja peska takođe podstiče na opuštanje.

Belu boju takođe možete kombinovati sa dekoracijom upečatvljivih boja koja će stvoriti jak kontrast, pogodan za stimulativno okruženje u dnevnoj sobi.

ROZE

Roze boja je neopravdano zapostavljena i otpisana kao “boja za devojčice”

U psihologiji, roze je boja koja predstavlja negu, ljubav i ženstvenost, te podstiče na druženje, a u dizajnu enterijera, bilo kao dekoracija ili boja zida, može se lepo uklopiti i u dnevnu i u spavaću sobu.

Tamnija nijansa roze boje u kombinaciji sa, na primer stočićem u boji zlata može izgledati veoma luksuzno i elegantno, ambijent u kome ćete se osećati kao prava princeza.

SIVA

Siva boja (u svih 50 nijansi) je veoma zahvalna za kombinovanje sa drugim elementima enterijera. U psihologiji tamnije nijanse sive pozitivno utiču na osećaj sigurnosti i postojanosti.

Takođe, tamno siva podstiče inteligenciju i deluje smirujuće.

Svetlije nijanse pak, imaju glamurozan efekat, izražavaju sofisticiranost i podstiču snagu i gracioznost.

Siva boja je takođe zahvalna za kombinovanje sa akcentnim, kontrasnim bojama kao što su crna, žuta, tirkizna ili crvena.

PLAVA

Kada razmišljaš o tome kako da odabereš boje za svoj stan, uzmi u obzir i to da je plava, bez sumnje jedna od uticajnijih nijansi, sa stanovišta značenja boja u psihologiji.

Duboki, intenzivni tonovi kao što su royal plava ili tamno plava (navy blue) sjajni su da se pobudi samopouzdanje. Takođe se povezuju sa poželjnim kvalitetima kao što su lojalnost, poverenje, mir i uspeh.

Tamna, bogata nijansa place savršeno se uklapa sa ukrasima ili ogledalima boje metala.

Svetlije nijanse plave, pak, pobuđuju osećanja smirenosti i spokoja u domu. Kaže se da nežno plava opušta - snižava krvni pritisak, usporava disanje i puls. Zato je baš ova nijansa plave sjajan izbor za spavaće sobe, kupatila ili dnevni boravak kome je glavna namena opuštanje.

ŽUTA

Boja sunca, boja meda, boja prolećnjeg cveća, banane i limuna.

Nije iznenađenje da se žuta povezuje sa optimizmom, uživanjem i pozitivnom energijom.

Koju god nijansu žute želite da unesete u svoj dom, nepogrešivo će uneti živost i radost.

Žuta je savršen izbor kako za dečje sobe, tako i za prostorije u kojima borave odrasli.

Ipak, previše žute u prostoru može da umori oči, pa je preporuka da se žuta koristi umereno, kao akcentna boja.

NARANDŽASTA

Slično kao i žuta, narandžasta boja u enterijeru podstiče razigranost, stimuliše radoznalost, intelekt i optimizam.

Takođe se smatra da narandžasta stimuliše apetit, pa se često može naći u kuhinji ili trpezariji. Ako vam apetit, pak predstavlja problem, za kuhinju i trpezariju se preporučuje plava boja, jer ga ona umanjuje.

CRVENA

Crveno, crveno crvenooo…
Crveno je boja ljubavi.

I jeste.

Crvena jedna od najdramatičnijih boja i ima najjači efekat na emocije i osećanja: pobuđuje strast, uzbuđenje i entuzijazam.

Bilo da želiš da dočaraš bogatu, tradicionalnu estetiku, ili moderan pop-art momenat, crvena može da odigra fantastičnu ulogu u tvom enterijeru.

ZELENA

Značenje zelene boje u psihologiji boja je pre svega mir, harmonija i balans. Za zelenu boju se kaže da odmara oči. Sve njene nijanse u dom na indirektan način unose pozitivne, smirujuće i osvežavajuće efekte prirode.

Zelena takođe važi i za boju koja stimuliše verbalno izražavanje, kritičko mišljenje i zajedništvo.

LJUBIČASTA

Bogata, sofisticirana i dramatična tamno ljubičasta ostavlja utisak luksuza i autoriteta. Takođe podstiče kreativnost i maštu.

U kombinaciji sa svetlucavim ili ukrasima boje zlata, tamno ljubičasta u vašem prostoru će vam pomoći da se osećate uspešno i moćno.

Ženstvena, svetlo ljubičasta, boja lavande ili lila, s druge strane, ima smirujuće dejstvo i veoma nežno deluje na čula zbog čega je idealna za spavaću sobu ili čak kupatilo.

CRNA

Šta oblačiš kad ne znaš šta da obučeš? Crnu malu haljinu ili neku majicu i crne pantalone. Slično je i sa crnom bojom u enterijeru.

Neutralna je i lako se kombinuje sa ostalim bojama, kao i stilovima, tako da s crnom nema greške. Istovremeno, crni komadni nameštaj i dekoracije obećavaju eleganciju i sofisticiranost.

Crna se odlično pokazala kao akcentna boja, a ukoliko je mnogo zastupljena u kolor šemi, psihologija ove boje ukazuje na moć, dramu i misteriju.

I na kraju, ne zaboravi da, kako god odlučiš da iskombinjuješ i poslažeš boje u svom enterijeru osvetljenje igra ključnu ulogu za kreiranje harmonične i pozitivne atmosfere.

Ne drži nas u neizvesnosti. Podeli sa nama, koja je je tvoja omiljena boja u enterijeru i zašto si se baš za nju odlučila?