Najbolja rasveta za enteijer: Kako da planiraš osvetljenje za svaku prostoriju prema nameni - II deo

Da li si već izabrala rasvetu za dnevni boravak i spavaću sobu?

U prvom delu ovog blog posta dali smo ti nekoliko saveta kako da planiraš rasvetu za dnevnu i spavaću sobu tako da ove prostorije ispune sve tvoj potrebe i očekivanja.

A sada je vreme da pokrijemo rasvetu za ostatak tvog enterijera.

I funkcionalna i dekorativna LED rasveta za kuhinju i trpezariju

Ukoliko je u tvom domu kuhinja, zajedno sa trpezarijom deo većeg, otvorenog plana, odnosno tvoja dnevna soba, kuhinja i trpezarija čine jednu celinu, važno je da svaka od ovih zona ima zasebno osvetljenje.

I funkcionalno i dekorativno.

Razume se, isto važi ako kuhinja i trpezarija u tvom domu zasebne prostorije u odnosu na dnevnu sobu.

Neka LED rasveta za trpezariju igra glavnu ulogu

Najbolji (i najekonomičniji) način da osvežiš i poigraš se sa dizanjnom enterijera trpezarije je da promeniš LED rasvetu.

Izaberi luster za trpezariju

Luster je izvor direktne svetlosti. Kada se nalazi direktno iznad trpezarijskog stola, omogući će ti da se fokusiraš kako na hranu, dekoraciju, tako i na i na lica osoba sa kojima razgovaraš.

Iako se danas lusteri sve ređe viđaju u trpezarijama (nauštrb visilica) mogu a budu savršeno rešenje ukoliko je tvoj dom uređen u tradicionalnom ili klasičnom (tranzicionalnom) stilu.

Još jedna prednost postavljanja lustera za trpezariju koji te je oborio s nogu je to što ćeš u njemu moći da uživaš i sa kauča, ukoliko su tvoj dnevni boravak i trpezarija deo jedne celine.

Izaberi visilice za trpezariju

Između visilica i lustera zapravo i nema neke velike razlike osim što se izraz “luster” najčešće koristi za dizajn jednog oblika koji visi sa plafona, dok visilica najčešće (mada ne nužno) podrazumeva nekoliko “delova.”

To je ujedno i dobra i loša vest. Znači da nema “konkretnih” razloga zašto je jedno ili drugo više ili manje odgovarajući izbor za tvoju trpezariju i da možeš da se osloniš isključivo na svoj ukus.

Loša vest je što je izbor i visilica i lustera za trpezariju ogroman, pa odabir one prave za tvoju neće biti nimalo lak zadatak.

Jedino o čemu treba da vodiš računa, sa aspekta funkcionalnosti je da izabereš LED sijalice čija jačina svetlosti može da se prilagođava prirodi obroka i doživljaja koji želiš da postigneš i da visilica ili luster treba da stoji najmanje 70 cm iznad trpezarijskog stola.

Ne zaboravi da, osim trpezarijskog stola, fantastičan deo trpezarije može da bude i prelepa komoda, stočić ili konzola sa adekvatnom dekoracijom i naravno, pratećim stonim ili zidnim lampama.

Pre nego što se ukusna hrana i piće međutim nađu na tvom trpezarijskom stolu, valja ih pripremiti - a i za to je potrebna adekvatna rasveta u kuhinji.

LED rasveta za kuhinju

LED rasveta za kuhinju sama po sebi nije naročito zanimljiva ali je neophodna.

Na plafon u kuhinji, iznad radnog dela se najčešće ugrađuje rasveta (ugradna rasveta) koja nema estetsku već isključivo funkcionalnu ulogu. Takođe, ispod kuhinjskih elemenata se često ugrađuje i led traka koja direktno osvetljava pult gde se priprema hrana.

Pored toga, u odnosu na veličinu čitave kuhinje i njen odnos prema trpezariji, možeš postaviti i npr. zidne lampe ili čak još jednu visilicu iznad lavaboa, šporeta ili šanka.

Najveći izazov prilikom odabira adekvatne rasvete za dom u kome dnevni boravak, kuhinja i trpezarija čine jedan prostor je da izabereš izvore svetlosti koji su međusobno kompatibilni.

U zavisnosti od kvadrature prostora možeš imati manje ili više slobode.

Ipak, savetujemo ti da odabereš jedno glavno - najveće ili najefektivnije centralno osvetljenje a da ostale izvore svetlosti, naraočito kada je reč o centralnoj rasveti, biraš tako da njega dopune ili upotpune.

Planiraj adekvatnu rasvetu za hodnik

Hodnik je prostorija koja će ostaviti prvi utisak i na ukućane i na goste, kao i prostorija gde se vrše poslednje pripreme pred izlazak i gde započinje opuštanje nakon povratka kući.

Iz svih ovih razloga - zaslužuješ da tvoj hodnik bude dobro osvetljena i prijatna prostorija, koliko god da je mali.

Što se rasvete u hodniku tiče - nema loših rešenja.

Najjednostavniji izbor su ugradne lampe. Iako nemaju estetsku ulogu, one savršeno rešavaju “problem” osvetljenja u hodniku.

Pored ugradnih lampi, odlično rešenje za rasvetu u hodniku mogu da predstavljaju i spotovi.

Ukoliko želiš maštovitije rešenje uz pomoć kog ćeš izraziti svoj autentični stil, kao i da naglasiš stil uređenja enterijera u čitavom prostoru, izbor je gotovo neograničen.

Rasveta za dečiju sobu

Dečija soba za tvoje malce predstavlja spavaću, radnu i dnevnu sobu u jednom. Kako bi im boravak u ovoj, samo njihovoj prostoriji bio što udobniji i praktičniji, predlažemo ti da kombinuješ nekoliko različitih vrsta osvetljenja.

Centralna rasveta u dečijoj sobi

Idealna temperatura boje svetlosti u dečijoj sobi je između 2700 i 4000 K. Ovo je prilično širok raspon, tako da predlažemo da pitate i svoje dete kakvo mu osvtljenje najviše prija.

Što se tiče dizajna centralne rasvete u dečijoj sobi - nema nikakvih ograničenja. Možeš se odlučiti za plafonjeru, luster ili visilice.

Centralno osvetljenje u dečijoj sobi je obavezno za igru i svakodnevne aktivnosti, ali samo po sebi nije dovoljno.

Kao i u ostatku kuće ili stana, najbolji pristup je zoniranje.

Stona lampa za čitanje pred spavanje

Bilo da klincima još uvek čitaju mama i tata, ili su već počeli sami, deca će se osećati sigurnije i spokojnije kada sama mogu da regulišu jačinu svetlosti u svojoj sobi. A još i više ako to mogu da urade ne ustajući iz kreveta.

Osim stone lampe, poželjno je da malci u svojoj sobi imaju i noćno osvetljenje tako da u njihovoj sobi nikada ne bi bio totalni mrak.

Stona lampa za radni sto

Kako rastu i razvijaju radne navike, deca sve više vremena provode učeći i radeći domaći za svojim radnim stolom.

Što je osvetljenje bolje to će pozitivnije uticati na njihov vid i sposobnost koncentracije. Najbolje stone - radne lampe su one čiji zglob može da se podešava prema potrebi.