Ključni saveti za uređenje malih stanova tako da izgledaju veće i lepše

Na internetu možeš da nađeš mnoštvo pravila, saveta, trikova i ideja - kako da tvoj mali stan izgleda veće. Uređenje malog stana nike nimalo lak posao i bez velikog broja saveta kojih “treba” da se pridržavaš.

Ovim blog postom želeli smo da ti olakšamo tako što smo izdvojili samo one najvažnije.

Ipak imaj na umu da su dve stvari su prilikom uređenja malog stana još bitnije:

1. Da ostaneš verna sebi, načinu uređenja enterijera koji je tebi svojstven, odnosno u harmoniji sa sopstvenim doživjajem estetike, stilom, okolnostima i dekoracijama koje ti se dopadaju.

2. Da posmatraš enterijer svog malog stana kao celinu.

Iako ti je dnevna soba sa trpezarijom i kuhinjom odvojena od spavaće sobe i, naravno, kupatila, sve su šanse da nećeš moći strogo da podeliš stvari koje “pripadaju” dnevnoj sobi od stvari koje bi trebalo da se slažu u spavaćoj.

Najočigledniji primer je veš mašina. U našoj zemlji se veš mašina najčešće postavlja u kupatilu.

Međutim, vlasnici malih stanova i kuća (koji nemaju vešernicu) često se opredeljuju da je drže u kuhinji.

Ovakvim izborom se može uštedeti mnogo prostora u kupatilu i učiniti ga većim, dok u kuhinji postoji mnogo više rešenja za uštedu prostora, kao što je na primer ugradni žičani špajz.

Još jedan (tipičan) primer je ormar ili plakar koji zauzima puno prostora.

Ukoliko je moguće, pokušaj da umesto plakara koristiš otvoreni stalak za odlaganje garderobe koja se kači (pod uslovom da je nemaš previše) i komode za odeću koja se pakuje i slaže.

Počni uređenje malog stana od boja zidova i nameštaja

Kad je reč o malim stanovima generalno pravilo je da ih svetlije prostorije čine prostranijim i većim, znači: bež, svetlo siva, roza, neka od nijansi bele, limun žuta i sl.

Takođe se preporučuje i da zidovi u celom stanu budu okrećeni u jednu boju, pogotovo ako je reč o uređenju garsonjere, kako bi delovala kompaktnije.

Isto važi i za podove. Najbolje je da budu svetle boje i da objedinjuju čitav prostor.

Ipak, ovog pravila se ne moraš slepo držati.

Suprotno uvreženom mišljenju, na primer, jedan taman zid u maloj sobi vizuelno će se činiti “daljim” od ostalih, te stvoriti iluziju da ima više prostora.

Slično važi i za plafon. Ukoliko plafon obojiš u drugačiju boju, obložiš ga tapetama ili oslikaš određene motive, to će “odvlačiti” pogled na gore.

Tako će prostorije malog stana delovati više, a samim tim i veće.

Još jedna odlična ideja je da policu za knjige postaviš blizu plafona. Pored toga dobijaš i bonus - dodatnu uštedu prostora u malom stanu.

Boju nameštaja slobodno biraj ali poručljivo je da uskladiš boje zida, tepiha ili prostirke i nameštaja koristeći nekoliko nijansi iste boje.

Na taj način će enterijer malog stana vizelno delovati koherentnije a prostor otvorenije.

Takođe, boje u bilo kojoj prostoriji možeš da ujednačiš koristeći i jastučiće, prekrivače, zavese ili druge ukrasne predmete, na primer vaze.

Vaza sa slike

Mali dnevni boravak - ideje kako da izgleda veće

Dnevni boravak, koji često čini jednu celinu sa kuhinjom i trpezarijom često zauzima najveći deo malog stana. Da bi mali dnevni boravak delovao prostranije, a ujedno i lepše (pre svega jer je uredan)...

...Iskoristi skrivene mogućnosti za skladištenje i multifunkcionalan nameštaj u malom dnevnom boravku

Evo nekoliko ideja za multifunkcionalni nameštaj u malom dnevnom boravku:

Tabure sa skrivenim prostorom za skladištenje odlično je rešenje za malu dnevnu sobu jer istovremeno obavlja 3 funkcije:

  1. Dodatno mesto za sedenje
  2. Dodatno, skriveno mesto za skladištenje sitnica
  3. Mogućnost korišćenja kao klub stočića

Sofa na razvlačenje

Ne samo što sofa na razvlačenje može da posluži kao dodatno mesto za spavanje ili jedino mesto - ako se pitate kako urediti mali stan od 30m2 - već, u oba slučaja, možeš da je iskoristiš da u njoj držiš posteljinu, prekrivače, drugu tkaninu i sl.

Multifunkcionalni klub stočić

Ne samo što na tržištu ima klub stočića koji su odlična ideja za mali dnevni boravak zbog dodatnog prostora za odlaganje, već se mogu naći i stočići koji se mogu “pretvoriti” u radni ili trpezarijski sto.

Imaj međutim u vidu i to da nameštaj koji “stoji na nogama,” odnosno klub stočići koji su prozračni (iako je poželjno da i pored toga imaju mesta za odlaganje časopisa) vizuelno enterijer malog dnevnog boravka čine većim.

Klub stočić sa slike

A ako si raspoložena da “razmišljaš van kutije,” možeš da se opredeliš i za nameštaj bez nožica - okačen na zid.

Kako da izabereš umetničke slike, figure, ogledala i ostale dekorativne elemente za mali stan

Sabrina Soto, svetski renomirani stručnjak za uređenje enterijera kaže da ukrasni predmeti manji od dinje u malim prostorijama prave gužvu. Ona ovo pravilo naziva: “Pravilo dinje.”

Umesto toga preporučuje da se mali stanovi i mali enterijeri ukrašavaju manjim brojem većih ukrasnih predmeta.

Ukrasni predmet sa slike

Slično “pravilo” važi i kada biraš zidnu dekoraciju za ukrašavanje zidova bilo male spavaće sobe ili malog dnevnog boravka.

Radije se odluči za izražajno umetničko delo ili zidnu ukrasnu figuru većih razmera nego nekoliko manjih.

Zidna dekoracija sa slike

Ipak, daleko najvažniji ukrasni elementi kada je reč o uređenju malih stanova su ogledala.

Strateški rasporedi ogledala kako bi prostorije u malom stanu izgledale veće

Najbolje mesto za ogledalo u bilo kojoj prostoriji koju vizuelno želiš da povećaš je preko puta prozora, jer će tako reflektovati najviše svetlosti i “spoljašnost uneti unutra.”

Još jedan trik je da veliko ogledalo smestiš iza glomaznog komada nameštaja kao što je trpezarijski sto ili komoda, što će učiniti da izgleda kao da se iza njega nalazi još jedna velika prostorija.

Kako da urediš za malu spavaću sobu

Još jedna od kontraintuitivnih ideja kada je reč o uređenju enterijera malih stanova je - ne boj se da malu prostoriju - kao što je spavaća soba, celu ispuniš bračnim krevetom.

Tako će prostor male spavaće sobe izgledati veće jer ga neće zagušivati suvišni komadi nameštaja.

Naravno, potrudi se da prostor ispod kreveta maksimalno iskoristiš za skladištenje posteljine, sitnica, pa i garderobe.

Ukoliko uređuješ garsonjeru, jednosoban stan ili malu dnevnu sobu koja je spojena sa trpezarijom i kuhinjom, iskoristi tepihe ili prostirke različitih boja i dezena (naravno, usklađenih sa drugim dekorativnim elementima) kako bi prostor podelila na zone.

U istu svrhu, ukoliko ti prostor dozvoljava, možeš da koristiš i biljke, bilo prave, bilo veštačke, koje će, prostor, pored toga što će ga vizuelno razdvojiti i oplemeniti.

Na kraju, podeli sa nama - koje savete ćeš primeniti prilikom uređivanja svog enterijera malog stana?