Kako da izabereš i izložiš moderne slike za zid i drugi zidni dekor u svom enterijeru

Ništa ne “vezuje” stil i dizajn prostorija u harmoničan vizuelni doživljaj kao zidna dekoracija.

Prazni, beli zidovi mogu da deluju bezdušno i sterilno.

Međutim, baš kad poželiš da ih promeniš postanu zastrašujući.

Šta na njih da staviš?

Odakle da počneš?

Kako da izložiš moderne slike za zid, umetnička dela ili druge ukrase?

Zid je veliki, a ti tako mala.

Bez brige.

U ovom blog postu pomoći ćemo ti da izabereš i izložiš savršene slike ili druge ukrase za svoj enterijer.

Konture tvog poduhvata

Ukoliko biraš zidnu dekoraciju za dnevnu sobu, hodnik ili trpezariju, svi tvoji gosti videće je čim kroče u prostoriju.

A tvoji ukućani i ti te iste slike, dekoracije ili kompozicije gledaćete svaki dan.

Zato je važno da umetnička dela u tvom enterijeru reflektuju ličnosti i afinitete ukućana, podsećaju na stvari i osobe koje volite, simbolizuju pozitivne stvari u vašim životima i jednostavno izazivaju pozitivna osećanja ili sećanja.

https://www.eglohome.rs/home-decor-cn00000324

Apstraktna umetnička dela često mogu da odgovore takvim, velikim zahtevima.

Isto tako, važno je da pri izboru umetničkog dela ili zidne dekoracije za svoj prostor uvažiš i funkciju prostorije u kojoj će se nalaziti.

U spavaćoj sobi, na primer, nije poželjno da izlažeš jarke boje i živopisne motive, jer to je soba namenjena odmoru i opuštanju.

Hodnik, s druge strane, kako god da je uređen, je prostorija koja ostavlja prvi utisak. Nema razloga da svoje goste i posetioce ne impresioniraš nekim upečatljivim umetničkim delom - odmah s vrata.

Pa čak i kupatilo može da bude interesanta “galerija.”

Pronađi tačku fokusa u prostoriji koju (pre)uređuješ

Dizajn enterijra, pa i biranje i izlaganje zidne dekoracije ići će mnogo lakše ako najpre odrediš tačku fokusa.

Tačka fokusa je, najjednostavnije rečeno, predmet koji prvi privlači pogled kada se uđe u prostoriju.

To može da bude neki veliki komad nameštaja, kamin, bogati cvetni aranžman, ali naravno, i “moćno” umetničko delo na zidu.

Ukoliko u prostoriji koju uređuješ već postoji tačka fokusa - onda ćeš zid na kome radiš najlakše da ukrasiš u skladu sa tim predmetom.

A ako ne, umetničko delo koje biraš može postati tačka fokusa.

Jedna slika ili kompozicija?

Jedna, velika moderna slika za zid, umetničko delo starih majstora ili ogromna retro pop-art slika na platnu može predstavljati savršenu zidnu dekoraciju za tvoj enterijer.

Isto tako, međutim, i čitava, pažljivo osmišljena, kompozicija manjih umetničkih dela, poruka, fotografija, raznoraznih ramova i dezena (tzv. salonska instalacija) kao i dekoracija za komodu ispod samog zida može biti raskošna i elegantna “koreografija” za vaš zid.

Jedino pitanje je - šta se tebi više dopada?

Izaberi sliku odgovarajućih boja

Boje igraju važnu ulogu u izboru bilo moderne slike za zid, tradicionalnog umetničkog dela, ili druge dekoracije.

Kako boje imaju neosporan uticaj na naše raspoloženje i blagostanje važno je da pre potrage za savršenom zidnom dekoracijom razmisliš koje će boje najblagotvornije delovati na ukućane - i u odnosu na ulogu prostorije u kojoj će biti izložene, i u odnosu na ostale elemente uređenja te prostorije.

https://www.eglohome.rs/home-decor-cn00000443

Boje na slikama mogu da budu komplementarne: plava i narandžasta, pink i tirkizna, ali i da se nekoliko nijansi iste boje dopunjuje i prožima.

U oba slučaja, prilikom izbora boja, vodi računa da se slažu sa okolnim nameštajem i dekoracijom.

Takođe, važno je i da ne preteraš sa brojem i kombinacijama boja jer to može da deluje pretrpano.

Odaberi motive koji te inspirišu i stil koji voliš

Na izbor motiva na zidnim slikama ili drugim dekoracijama utiče kako stil uređenja enterijera, tako i, naravno, tvoji lični afiniteti.

Tako će se u prostoriju uređenu u minimalističkom ili modernom stilu odlično uklopiti moderna slika za zid, velikih dimenzija, ili kompozicija od 2 ili 3 iste (ili slične) slike sa apstraktnim motivima.

U isti stil, međutim, mogu se uklopiti i drugi apstraktni zidni motivi koji simbolizuju na primer prirodu.

https://www.eglohome.rs/home-decor-cn00000419

Uz klasičnije uređene enterijere najbolje će pristajati tradicionalnije umetničke slike na platnu, koje najčešće prikazuju mrtvu prirodu, pejzaže ili portrete.

https://www.eglohome.rs/home-decor-cn00000320

Međutim, ukoliko si istovremeno i ljubitelj apstraktnih motiva i klasičnog uređenja prostora, apstraktne motive po svom izboru jednostavno možeš da uramiš i tako povežeš dva stila.

Ako je tvoj enterijer uređen u opuštenom i prijatnom boho stilu, možeš da se odlučiš i za neke etno motive.

Naravno, tu su i printovi, grafike, geometrijski oblici i elementi iz prirode, tako da ćeš sigurno uspeti da pronađeš umetničko delo koje se slaže sa prostorijom koju sređuješ i tvojim ličnim senzibilitetom.

Ne zaboravi na moć ogledala

Ako si se odlučila za kompoziciju različitih motiva i umetničkih dela na svom zidu, seti se da ogledala stvaraju neverovatan utisak jer vizuelno uvećavaju prostor i reflektuju lepe motive iz drugih delova prostorije.

U pravom okviru, i samo ogledalo može predstavljati efektnu zidnu dekoraciju.

Kako da izložiš umetnička dela i zidnu dekoraciju u svom enterijeru

Kolike god da su dimenzije prostorija koje uređuješ, nepisano pravilo je da zidne slike i umetnička dela postavljaš tako da centar slike bude između 150 i 170 cm od poda, što je prosečna visina očiju.

Isto tako, ako zidnu dekoraciju postavljaš u prostorijama u kojima se uglavnom sedi, npr. u trpezariji ili u dnevnoj sobi, umetničku delu ili dekoraciju postavi niže - u skladu sa visinom očiju u sedećem položaju.

Osim toga, velika, pojedinačna umetnička dela najbolje “pristaju” uz velike prostorije i stanove, dok se manja preporučuju za manje.

Još jedno generalno pravilo je da - ukoliko postavljaš jednu, veliku sliku iznad npr kauča ili trpezarijskog stola - ono ne treba da prelazi 3/4 širine tog komada nameštaja.

Takođe, kako bi slike i druga zidna dekoracija bile uočljive i jasno vidljive u bilo koje doba dana, važno je da u blizini postaviš osvetljenje koje će adekvatno osvetliti ili ceo zid, ili fokusirano, umetničko delo na zidu.

Šta više, izbor dizajna samog lustera ili podne lampe može biti efektan deo kompozicije.

Moderne slike za zid ili druga zidna dekoracija ne moraju da budu na zidu

Tačnije, ne moraju da se kače na zid.

Sliku, grafiku ili umetničko delo koje si izabrala za zid možeš jednostavno nasloniti na komodu i iskombinovati je drugim ukrasima - i tako napraviš skladnu koreografiju boja i detalja za svoj enterijer.

Ti si kustos svoje galerije

Ne daj da te zastraši prazan beli zid. On je tvoja igraonica, tvoja lična galerija u kojoj imaš million i jednu opciju da izraziš svoj unutrašnji svet i obogatiš svoj prostor.

Vodi se svojom intuicijom i veruj svom ličnom osećaju za lepo.

Srećno!