Ideje za uređenje hodnika

Eglo predlaže: ideje za uređenje hodnika koji očarava

Hodnik, odnosno predsoblje u tvom domu je prostorija koja je “zadužena” za ostavljanje prvog utiska.

I to ne samo na tvoje goste, već i na tebe. Prvi utisak počinje da se formira još kod ulaznih vrata.

Da li će te tvoje prelepo, sređeno, moderno predsoblje obradovati i učiniti da se osećaš dobrodošlo, bezbedno, i da se raduješ što si stigla kući ili…

Pa, mi iz Egla nećemo dozvoliti da bude nikako drugačije.

Evo par predloga kako da urediš predsoblje tako da očarava i ukućane i goste.

Osnovna namena i ideje iza hodnika i predsoblja

Nisu svi hodnici isti.

Dok jedni imaju težak zadatak da “prihvate” kapute, cipele i čizme, drugi mogu sebi da priušte više slobode za dekorativne elemente i slobodan prostor.

Važno je da od svog predsoblja imaš realna očekivanja i da pre svega ustanoviš čemu će taj prostor da ti služi.

Ukoliko je hodnik mesto gde ostavljaš kapute, jakne i obuću, plakari za hodnik su odlično rešenje jer ćeš tako izbeći nered i omogućiti da te, kad stigneš kući, pre svega dočeka sklad i harmonija.

Šta više, jedno od glavnih pravila uređenja doma prema feng-šuiju je da ulaz u tvoj dom bude sređen; da cipele i odeća ne budu vidljivi, ili ako jesu, da budu uredni i složeni.

Predsoblje, odnosno hodnik prema feng-šuiju predstavlja prostor kroz koji spolja ulazi životna energija či, i prostor čije uređenje utiče na kvalitet prilika i okolnosti koje ulaze u naš život.

Cipele na podu i pun čiviluk jakni prema feng šuiju privlače i sakupljaju lošu energiju koja se može manifestovati u vidu bolesti, loših odnosa ili otežanog ostvarivanja ciljeva.

Uređen hodnik - očaravajući hodnik

Ključ za efektan hodnik, kako i sa feng-šui stanovišta, tako i sa stanovišta prvog utiska koji će imati i gosti i ukućani kad kroče u tvoj dom je u načinu na koji odlažeš sve stvari koje inače stoje u hodniku: cipele, jakne, marame, sandale, kape, kapute i ostalo.

Predlažemo ti da u hodniku držiš samo one stvari koje su aktuelne u sezoni, i da osmisliš kako da obezbediš dovoljno mesta za odlaganje u svom hodniku - bez obzira na to koliki je.

Korpe su takođe odlično mesto za odlaganje. Ima ih u najrazličitijim bojama i oblicima, a možeš ih staviti i na policu iznad čiviluka, ili okačiti na sam čiviluk.

Čiviluk modernog izgleda takođe može da bude vizuelno privlačno rešenje za odlaganje lakših komada odeće, marama, šešira, i naročito lepih torbi.

Ako je stepenište deo tvog predsoblja, prostor ispod njega itekako možeš da iskoristiš bilo za skladištenje, bilo za fantastičan kutak koji će oplemeniti ulaz u tvoj dom.

Koje su boje za hodnik tvoje?

Predsoblje na neki način postavlja temelj za estetski doživljaj koji će i ukućani i gosti imati u tvom domu.

Svesno ili nesvesno - ta činjenica stvara pritisak, tako da se mnogi odlučuju za neutralne boje u hodniku, bež, sivu, belu, pastelnu.

Samo po sebi to nije loše; Upravo ove boje preporučuje i tradicionalna veština uređenja prostora, feng-šui.

Međutim, i naročito ukoliko i osveljenje u hodniku nije zadovoljavajuće, umesto da hodnik očara već na prvi utisak, na taj način postaje samo neugledan prostor kroz koji se prolazi i na koji se ne obraća pažnja.

Predlažemo vam da, iako je preovladavajuća boja tvog predsoblja neutralna, jedan zid obojiš bojom koja će ostavljati snažan utisak.

Imaj u vidu da svaka boja ima specifičan uticaj na tvoje raspoloženje.

Crvena boja, na primer, privlači poboljšanje i obilje, a zelena svežinu i novac.

Možeš i da jedan zid “obraduješ” neobičnim tapetama koje će osvežiti prostor i doprineti izuzetnom i neočekivanom dizajnu.

Takođe, hodnik je savršena prostorija da u njega staviš zidnu dekoraciju po svom ukusu, koja će takođe ostaviti snažan vizuelni utisak.

Važno je da pre nego što se odlučiš za dizajn enterijera svog predsoblja razmisliš o tome kako želiš da se osetiš kad stigneš kući, i koje boje, ukrasi i dekorativni elementi čine da se upravo tako i osećaš.

Pravo osvetljenje u predsoblju omogućava snažan vizuelni doživljaj

Ukoliko u hodniku nema dovoljno prirodnog svetla, što je često slučaj u modernim predsobljima, važno je da obezbediš dovoljno jaku rasvetu.

To mogu biti plafonjere ili neobičan i neočekivan luster, ali i stone lampe koje možeš da staviš na usku zidnu konzolu ili komodu. Uz odgovarajuću sliku i možda, vazu sa cvećem, ovakva postavka će tvojim ukućanima, gostima i tebi na pravi način poželeti dobrodošlicu u prijatan i komforan dom.

Ogledalce, ogledalce moje, kaži mi u hodniku najlepši ko je

Ogledalo je gotovo nezaobilazan detalj svakog hodnika, što se slaže i sa principima feng-šuija. Prema ovoj drevnoj veštini, ogledala su veoma važan deo predsoblja, naročito je malo, jer vizuelno uvećavaju prostor.

Ogledala usmeravaju protok pozitivne energije, dalje, ka unutrašnjosti tvog doma.

Vodi računa, međutim da ogledalo u tvom hodniku ne postaviš tako da gleda direktno na vrata ili stepenice.

Ideje za hodnike i predsoblja - WoW faktor

Ukasna biljka

Ne samo da će ukrasna biljka osvežiti i oplemeniti tvoj hodnik, već je i prema feng-šuiju ukrasna biljka odličan izvor pozitivne energije i vitalnosti. Ukoliko međutim u tvom hodniku nema dovoljno prirodnog svetla za prirodnu biljku, ili nemaš vremena da se njome baviš, sasvim dobro će poslužiti i veštačka.

Višefunkcionalni tabure

Dvostruka funkcija ovog seta taburea je savršeno rešenje za mala predsoblja. Lakše ćete obuti cipele ili čizme, dok će sanduk taburea odlično poslužiti kao prostor za skladištenje.

Zidne police

Ne samo da zidne police mogu da budu efektan ukras vašeg hodnika, već odlično mogu poslužiti i kao skladišteni prostor, i kao mesto gde možete izložiti svoje omiljene šešire ili najnovije cipele koje su vas oduševile.

Savet za kraj - uredi i početak

Utisak koji će tvoj dom ostaviti na goste, ali i tvoje iščekivanje osećanja koja te vezuju za dom počniju već kod ulaznih vrata.

Prema feng-šuiju, najbolja ulazna vrata su ona koja su veća i masivnija od svih ostalih u kući, vedre i pozivajuće boje (žuta, zelena ili crvena) i vrata ispred kojih se nalazi biljka ili ukrasna skulputra (figura ili zvekir) koja ima ulogu čuvara doma te pruža osećaj zaštite i sigurnosti, osećaj koji je presudan da bi se u svojoj kući osećala prijatno i rasterećeno.

Podeli sa nama, koji savet ti se najvše dopao i koji ćeš da primeniš da bi tvoj hodnik postao očaravajući?