Ideje za uređenje kuhinje i moderne trpezarije

U modernim stanovima, enterijer kuhinje i trpezarije su najčešće povezani, i zajedno sa dnevnom sobom čine jednu celinu.

Međutim, dizajnirati i opremiti sve tri prostorije u jednu visoko funkcionalnu celinu koja oslikava životni stil i ličnosti ukućana može da bude pravi izazov.

Bilo da uređuješ svoj novi dom ili želiš da osvežiš ili renoviraš kuhinju i trpezariju, u ovom blog postu pomoći ćemo ti da se uhvatiš u koštac sa ovim zahtevnim zadatkom.

Takođe, pogledaj i kreativne ideje za uređenje kuhinje i trpezarije koje će zadovoljiti tvoje visoke standarde, za koj god generalni stil uređenja enterijera si se opredelila.

Uređenje trpezarije sa kuhinjom počinje vizijom

Naravno, za enterijer kuhinje i trpezarije najpre ćeš potražiti na Pinterestu, u časopisima za uređenje enterijera, guglaćeš: najlepše trpezarije slike...

Ali kada ti se neki od tih enterijera dopadne, uspori.

Zatvori oči i zamisli sebe u tom enterijeru. Zamisli kako seckaš paradajz u kuhinji…

Zamisli kako sediš za stolom i ćaskaš sa prijateljima.

Kako se osećaš?

Šta ti se najviše dopada kod enterijera kuhinje i trpezarije koji ti je zapao za oko?

Taj važan uvid omogućiće ti da u moru slika najlepših trpezarija i kuhinja koje su sve dizajnirane tako da zadovolje visoke estetske standarde izabereš glavne elemente i jedan dominantan stil za uređenje kuhinje i trpezarije, koji će biti savršen za tebe i članove tvog domaćinstva.

Saveti za uređenje kuhinje i trpezarije: funkcionalnost na prvom mestu

Funkcionalna kuhinja pre svega zavisi od organizacije kuhinjskih elemenata i njihovog rasporeda.

Postoji nekoliko različitih tipova i oblika kuhinja za koje možeš da se opredeliš u odnosu na prostor kojim raspolažeš:

Blok kuhinje

Blok kuhinje ili linijske kuhinje najčešći su izbor u malim kuhinjama i stanovima. Nazivaju se tako jer su svi kuhinjski elementi, površine i aparati nalaze u jednom nizu.

Bez obzira na veličinu stana, ovaj tip kuhinje se vizuelno izuzetno lepo može iskombinovati sa trpezarijskim elementima enterijera.

Treba, međutim, voditi računa (ukoliko to veličina prostorije dozvoljava) da tvoja blok kuhinja ne bude tesna, naročito ako više ljudi hranu priprema istovremeno.

Ugaone kuhinje

Ugaone kuhinje ili kuhinje u obliku slova L su kuhinje u kojima su elementi, aparati i radne ploče raspoređene na dva zida.

Kuhinje u obliku slova L su praktičan i čest izbor zato što omogućavaju dovoljnu radnu površinu za osobu(e) koja priprema hranu, zahtevaju malo prostora i mogu se savršeno iskombinovati sa trpezarijom.

Takođe, na ugaone kuhinje lako se može se nadovezati i šank.

Upravo zato su male ugaone kuhinje bolje rešenje za male kuhinje od blok kuhinja.

Uz pomoć šanka koji se nadovezuje na kuhinju u obliku slova L se može dobiti kako još radnog prostora, tako i dodatna stanica za doručak ili užinu.

(Tehnički, takve kuhinje se nazivaju kuhinje u obliku slova U).

Šta više, uređenje kuhinje sa šankom je gotovo nezamislivo bez par barskih stolica odakle će tvoji najbliži moći s tobom da ćaskaju dok im pripremaš doručak ili dezert.

Kuhinje sa ostrvom

Kuhinje sa ostrvom su naročito zahvalne u velikim porodicama (i prostorijama). Podstiču druženje i zajedničko provođenje vremena.

Samo ostrvo može biti radni prostor, tu može biti smeštena sudopera, rerna ili prostor za odlaganje.

A drugi deo ostrva, prema trpezariji može biti i šank.

Takođe, na samo ostrvo moguće je nadovezati i trpezarijski sto i stolice i tako objediniti enterijer kuhinje i trpezarije u jednu celinu.

Ako razmišljaš o kuhinji sa ostrvom ipak budi naročito pažljiva.

Ovakva kuhinja zahteva puno prostora, i treba voditi računa da kuhinjski elementi budu dobro raspoređeni tako da svi poslovi oko pripreme hrane mogu da se odigravaju skladno.

Planiraj da ostaviš najmanje 1.20m slobodnog prostora oko ostrva kako biste ukućani i ti mogli neometano da se krećete i otvarate kuhinjske elemente.

Iako svi biramo i planiramo dekoraciju i nameštaj na sebi svojstven način, efektivan enterijer kuhinje i trpezarije veoma zavisi od toga koliko je u skladu sa našim potrebama, navikama i stilu života.

Evo nekoliko saveta za uređenje kuhinje koje treba da imaš u vidu kada planiraš prostor za rad i obedovanje:

  • Razmisli ili zapiši koliko mesta ti treba i gde ćeš držati posuđe, escajge, tanjire, čaše
  • Predvidi dovoljno veliku radnu površinu u odnosu na to koliko često kuvaš i da li kuvaš sama ili ti neko pomaže. (Najmanje 30 cm pored svih glavnih uređaja, a naročito pored ringli i rerne).
  • Ako kupuješ hranu svakodnevno - ne treba ti veliki špajz ili puno mesta za odlaganje hrane. Ako u nabavku pak ideš jednom nedeljno i ređe - biće ti potrebno dosta prostora za skladištenje hrane.
  • Kakvu sudoperu želiš? Dvodelnu ili jednodelnu? Četvrtastu ili okruglu?
  • Vodi računa da ispred fioka, kuhinjskih elemenata i mašine za pranje posuđa ima dovoljno mesta da se lako otvore i pritom ne smetaju u radu.

Kako vizuelno i estetski povezati enterijer trpezarije s kuhinjom u jednu celinu

Moderne trpezarije u velikoj meri definiše izbor stola za obedovanje, stolica i način na koji je taj sto dekorisan.

Veličina stola će, naravno zavisiti od broja ukućana koji za njim redovno obeduje, a nije zgoreg nabaviti i sto koji po potrebi može da se rasklopi i omogući više mesta - kada ti u goste dođu prijatelji ili rođaci.

Pritom, trpezarijski sto i stolice ne moraju da budu u istoj boji kao i kuhinjski elementi.

Međutim, važno je da postoje elementi koji povezuju ove dve celine u jednu.

Ti elementi uređenja kuhinje sa trpezarijom mogu da budu:

Osvetljenje u kuhinji i trpezariji

Isti ili kompatibilni lusteri ili visilice u kuhinji i trpezariji činiće koherentnu celinu.

Stil uređenja trpezarije i kuhinje

Preporučljivo je da kuhinja i trpezarija budu uređene u istom stilu, bilo modernom, skandinavskom, tradicionalnom ili nekom drugom. Naročito ukoliko ne sarađuješ sa dizajnerom enterijera.

Boje moderne trpezarije sa kuhinjom

Međutim, paleta boja, boje koje se dopunjavaju ili akcentne boje mogu da se razlikuju u okviru ove dve celine, a da ne naruše sklad.

Iako je kuhinja na ovoj slici crno-siva, sa tirkiznim pločicama, a stolice bele - boja površine trpezarijskog stola je ista kao i pod i to objedinjuje prostor u jednu celinu.

Detalji moderne trpezarije i kuhinje pozivaju na radost i druženje

Najlepše trpezarije su one koje su bogate detaljima koji mame i zavode, pozivaju na radost, druženje i najavljuju ukusne obroke.

Najlepši trpezarijski stolovi su oni sa elegantnim vazama u kojima gostuju prelepi buketi cveća.

Na zidu će se naći slika ili ukras koji će predstavljati idealnu temu za početni razgovor za stolom.

A šank može da krasi figura koja će te asocirati na samo tebi znano sećanje, nadu ili asocijaciju.

Takođe, i kompatibilnu ili sličnu dekoraciju ili čak komplete možeš da iskoristiš i u kuhinji, u trpezariji i u dnevnoj sobi kako bi ih vizuelno povezala u jednu celinu.