Ideje za fantastičan enterijer dnevne sobe: Spoj funkcionalnosti i stila u 5 koraka

Spremaš se da (pre)urediš enterijer dnevnog boravka.

Gledaš slike na Pinterestu, razgledaš komade nameštaja u onlajn prodavnicama i razmatraš boje koje će krasiti zidove tvoje dnevne sobe.

Da li si uzbuđena?

Preplavljena mogućnostima, lepotom pojedinih komada, ali i odgovornošću pred pitanjem - šta će se najbolje uklopiti među postojeće elemente u enterijeru tvog dnevnog boravka i odgovarati tvom životnom stilu?

Da se ne lažemo: izbor je preveliki, a opasnost da kupiš komad nameštaja, tapete ili dekoraciju koja te je oborila s nogu, ali koja se neće najbolje pokazati u tvom dnevnom boravku je realna.

Ipak, rešenje nije ni u žrtvovanju uzbuđenja i zadovoljstva koje osećaš dok razmatraš raznobojne, prelepe ideje za izuzetni dnevni boravak.

Pa kako onda?

Odgovor je u balansu između funkcionalnosti i stila.

Najzadovoljnija ćeš biti u dnevnoj sobi čiji elementi poštuju tvoje praktične potrebe i želje, dok te istovremeno raduju kad ti na njih padne pogled i čine da se osećaš opušteno i srećno.

Korak 1: Postavi prava pitanja

Pre nego što te preplavi i stavi na iskušenje mnoštvo prelepih slika iz časopisa i onlajn prodavnica nameštaja i dekoracija, važno je da odgvoriš na pitanja koja će ti pomoći da suziš izbor i biraš pametnije:

Počni od onih opštih:

 • Kako najčešće provodiš vreme u dnevnoj sobi?
 • Šta ti je potrebno da bi uživala u tim trenucima?
 • A tvojim ukućanima?
 • Koje su “zone” u tvojoj dnevnoj sobi: zona za gledanje TV-a, zona za biljke, biblioteka, trpezarija, office…?
 • Da li želiš da poštuješ pravila feng šuija?
 • Koje je tvoja omiljena boja?
 • Da li se tvoja omiljena boja uklapa u ostatak tvog enterijera?
 • U kom dominantnom stilu želiš da bude uređena tvoja dnevna soba?
 • Koji još stil želiš da uneseš u svoj dnevni boravak?
 • Da li voliš puno detalja ili ti više prija “prazan prostor”?

Poenta ovih pitanja je da osvestiš koje su tvoje želje i potrebe u vezi sa prostorom koji uređuješ, kao i koji elementi dizajna ti najviše prijaju i raduju te.

Dobra vest je da je u ovoj fazi poželjno da pronađeš fotografije koje ilustruju kako želiš da tvoj dnevni boravak izgleda.

A onda se pozabavi funkcionalnošću pojedinih elemenata:

 • Kakav kauč ti je potreban (ugaona garnitura, dvosed, trosed, na rasklapanje...)?
 • Da li klub stočić treba da ti služi kao dekoracija i mesto gde ćeš spustiti kafu, ili planiraš da ga koristiš i za odlaganje časopisa, knjiga, sitnica?
 • Isto pitanje važi i za tvoju TV komodu, police za knjige, konzole ili druge elemente tvoje dnevne sobe.

Poenta ovih pitanja je da nameštaj i elementi koje odabereš za svoj dnevni boravak imaju dovoljno prostora za odlaganje (kako bi izbegla lom i skratila vreme za brisanje prašine).

Takođe, nakon što se njima pozabaviš, biće ti lakše da biraš i potrošićeš manje vremena, jer ćeš se fokusirati samo na elemente koji su u skladu sa tvojim potrebama i željama, dok ćeš zanematiti sve druge.

Korak 2: Tajna stiliranja je u zoniranju

Čak i veoma male dnevne sobe mogu imati više zona: zona za goste odnosno gledanje TV-a, i na primer trpezarija. Iako su ove dve jedinice često deo jedne celine u modernim stanovima, jedno od osnovnih pravila uređenja enterijera dnevnog boravka je da se različite zone podele - na primer biljkama (živim ili veštačkim ukoliko su ti žive nezgodne).

To će prostor učiniti elegantnijim i vizuelno sređenijim.

Isti efekat ćeš postići ako zone razdvojiš različitim podlogama - tepisima ili konzolom koja će stajati kraj kauča, na primer, sa nekim ukrasom, vazom i/ ili lampom.

Korak 3: Počni od većih poduhvata ili komada nameštaja

Ako uređuješ svoju dnevnu sobu od nule, počni od zidova i podova.

Zatim pređi na centralno osvetljenje, pa na krupnije komade nameštaja kao što su kauč, biblioteka, TV komoda i druge komode, pa tek onda na sitnije - klub stočiće, fotelje i taburee.

Osvetljenje (osim centralnog) i detalji dolaze na kraju.

Uopšteno pravilo je da biraš nameštaj neutralnih boja. Međutim, ukoliko si hrabra i nekom kutku želiš da daš poseban pečat, slobodno prekrši to pravilo.

Korak 4: Osvetljenje enterijera dnevne sobe

Osvetljenje u dnevnom boravku igra veliku ulogu kad je reč o doživljaju i stilu, ali i udobnosti.

Uključi najmanje 3 vrste osvetljenja:

Centralno - radno osvetljenje> - plafonjera, centralni luster, podna lampa ili ugradne rozetne koje odgovaraju tvojim željama i potrebama.

Odabir osvetljenja čiji intenzitet može da se prilagođava (dimuje) je velika prednost.

Namensko (direktno) osvetljenje - stone ili zidne lampe koje osvetljavaju specifična mesta kao što su stočići sa dekorativnim elementima, fotografijama, umetnička dela na zidu ili određene delove polica.

Ambijentalno osvetljenje - ovaj set fenjera u orijentalnom fazonu je savršen primer kako izvor svetlosti čija je namena da pobudi određeni sentiment može da doprinese lepoti i prijatnosti u tvojoj dnevnoj sobi.

Pored fenjera, tu ulogu savršeno igraju i sveće.

Korak 5: Dekorativne ideje za dnevni boravak - detalji su tačka na i

Reci ne golim zidovima!

Jesi li primetila da ni na jednom mediju koji se bavi dizajnom enterijera nećeš naći dnevni boravak koji “krase” goli zidovi. Osim ako nisu intenzivnih boja.

Zidovi ukrašeni živopisnim tapetama, umetničkim delima, policama koje upotpunjuju umetničke figure, figure - simboli, ili, u poslednje vreme popularne 3D zidne obloge, upotpunjuju izgled čitavog prostora, dodaju osećaj teksture koji je važan za tvoj vizuelni doživljaj i čine da enterijer tvoje dnevne sobe deluje zaokruženo.

Ogledala su takođe savršeno rešenje za jedan od zidova, jer vizuelno povećavaju prostor. A efekat, kada se u njima ogleda prelepa vaza ili neki drugi fantastičan detalj je duplo veći.

Međutim, vodi računa da ne prenatrpaš svoje zidove detaljima.

Prostor bez detalja i dekora je jednako važan kao i dekoracija.

Unesi živost i avanturu

Nije lako odlučiti se da pazarite fotelju jarkih boja, niti preporučljivo da obojite zid dnevne sobe u “vrišteću.”

Međutim, jarke boje i živopisni detalji čine da prostor odiše pozitivnom energijom i doprinose dobrom raspoloženju.

Isto važi i za ukrase koji tebe lično podsećaju na putovanja, avanture, stvari i ljude koje najviše voliš.

Igraj se stilovim

Važno je da u tvom dnevnom boravku preovladava jedan stil. To ipak ne znači da ne možeš da ga kombinuješ sa još nekim.

Ukoliko ti se dopada kombinacija, u tradicionalan, klasičan stil slobodno unesi romantične detalje, u minimalistički uređen enterijer dnevne sobe - vintage detalje, a u dnevni boravak u industrijskom stilu - retro figurice.

Spremna si da se baciš na pre(uređenje) svoje dnevne sobe ?.

A podeli i sa nama:

Šta menjaš?

Kakvu atmosferu želiš da postigneš i da li smo ti pomogli?