Fenomenalne zidne police za knjige i dekoraciju u 9 koraka

Jasno ti je da su police koje se koriste za odlaganje knjiga i sitnica potpuno druga stvar u odnosu na zidne police za knjige i dekoraciju koje izgledaju kao iz časopisa.

Naravno, želiš da tvoje zidne police budu praznik za oči, ali nisi baš sigurna kako to da postigneš.

Ne brini, tu smo da pomognemo. Bilo da svoje zidne police za knjige uređuješ prvi put, ili ih preuređuješ, prati sledećih 9 koraka i tvoje police za dnevnu sobu, trpezariju ili spavaću sobu postaće savršena pozadina za selfije na Instagramu.

Korak #1 Izaberi paletu boja za svoje ukrasne police za zid

Tvoje ukrasne zidne police će izgledati skladnije i povezanije ako se na njima ponavljaju dve ili tri boje. To može da bude deo palete koja preovladava u ostatku prostorije, ili pak boje koje će predstavljati kontrast u odnosu na ostatak enterijera.

Naravno, ovo ne znači da svi predmeti, knjige i ukrasi na otvorenoj polici moraju da budu u jednoj od tih boja, već da, iako preovladavaju, može da postoji određena sloboda u njihovom kombinovanju.

Korak #2 Počni dekorisanje otvorenih polica od najvećih predmeta

Tvoji posetioci, ukućani i ti najpre ćete primećivati stvari koje zauzimaju najviše prostora: grupe knjiga, vaze, dekoracije, činije, kutije ili saksije sa cvećem. I zato najkrupniji predmeti treba da budu prvi koje ćeš rasporediti po policama za zid.

Veće knjige ili grupe knjiga tretiraj kao pojedinačne predmete i izloži ih i vertikalno i horizontalno, kako bi vizuelni doživljaj zidnih polica bio uzbudljiviji.

Možeš da upotrebiš i zanimljive držače za knjige.

Pro ideja za zidne police: Ako voliš “šareno” knjige možeš da uviješ u zanimljive ukrasne papire ili ih namestiš tako da se korice vide.

A ako više voliš neutralne boje, “leđa” knjiga okreni ka unutra, budući da su stranice knjiga ujednačenijih tonova bele i bež boje.

Korak #3 Uramljena umetnost za police za dnevnu sobu

Uramljene slike najrazličitijih veličina mogu da posluže kao prelepa pozadina za druge ukrasne predmete i knjige na tvojim zidnim policama.

Međutim, ne moraš da uramljuješ samo fotografije. To mogu da budu i umetnička dela, isečci iz časopisa, odštampani slogani, grafike, pastelne slike ili druga umetnička dela.

Važno je da i budu različitih veličina, kako zidne police ne bi delovale uniformisano, kao i da ramovi ne budu svi isti. U skladu sa paletom boja za koju si odlučila da krasi tvoju zidnu policu za knjige, odaberi i svega par boja za ramove za slike - i njih se drži.

Pro ideja za zidne police: Umesto uramljenih fotografija i slika, kao pozadina na policama mogu da posluže i tapete. U istoj, ili u različitim bojama za svaku otvorenu policu, tapete u boji mogu da posluže kao savršen kontrast, ali i da upotpune ili oplemene ostatak prostorije.

Naravno, zadnji deo polica uvek možeš i da ofarbaš u jednu jedinu boju po izboru.

Korak #4 Stavi pravu stvar na pravo mesto ukrasne police za zid

Nakon što na zidne police za knjige, posle većih predmeta postaviš i uramljene fotografije i slike, dolazi red na ostale ukrase i predmete.

Najbolji efekat postići ćeš ako kombinuješ različite teksture i visine predmeta, slične boje, a zatim ih grupišeš u neparnim brojevima: po 1, 3, 5… https://www.eglohome.rs/pokloni-i-dekor?p=1

Pro ideja za zidne police: Ima toliko fantastično dizajniranih ukrasa, figurica, kutijica, šolja, vaza, i tacnica na tržištu.

Ipak, pazi da ne preteraš i ne natrpaš svoju policu, jer onda ni jedna od njih neće doći do izražaja.

Ukoliko je tvoja zidna polica za knjige pre svega namenjena - knjigama, planiraj da one ispunjavaju ⅔ polica, dok sve ostale predmete rasporedi na preostalu 1/3.

Korak #5 U svojim zidnim policama za knjige i dekoraciju uživaćeš više ako ih ispuniš predmetima koji ti znače

Izloži suvenire sa mora, poklone od dragih prijatelja, ili figure koje te motivišu i inspirišu.

Izaberi ukrase koji za tebe imaju sentimentalnu vrednost i mame ti osmeh na lice kad ih vidiš.

Dekorativni predmet sa slike

Korak #5 Udahni život u svoje ukrasne police za zid

Ne zaboravi saksije sa, bilo živim bilo veštačkim biljkama. One će učiniti da tvoje ukrasne police za zid “ožive.” Pored biljaka, police takođe možeš ukrasiti i cvećem u lepoj vazi.

Korak #6 Oplemeni svoje zidne police ukrasima u nekom drugom stilu.

Ako si zadržala stari bakin porculanski čajnik, ali nisi znala kako i gde da ga izložiš, na polici će zasijati kao pravo malo umetničko delo.

Još jedan način da razbiješ “monotoniju jedne ere” je da izložiš ukrasne predmete iz neke druge. Na primer u retro stilu.

Dekorativni predmet sa slike

Korak #7 Ako ti fali prostora za knjige - “dodaj” ugaone police za zid

U ćošku uvek ima mesta za još jednu policu. Ukoliko se ispostavi da na tvojim policama nema dovoljno mesta i za knjige i za ukrase, uvek možeš da dokupiš ili napraviš jednostavne ugaone police za zid i iskoristiš je i za knjige i za još neki dekorativni predmet.

Korak #8 Najbolje ideje za zidne police uključuju i osvetljenje tokom večernjih sati

Nema smisla da se potrudiš oko svojih zidnih polica za knjige i u dnevnoj sobi napraviš pravu malu izložbu, a da se tokom dugih večernjih časova ne vidi.

Za to postoji nekoliko rešenja.

Izaberi zanimljivu stonu lampu, koja će, pored toga što će osvetljavati police, i sama biti “ukrasni predmet.”

Stona lampa sa slike

Takođe, ispod polica možeš da postaviš LED sijalice koje će osvetljavati “sprat niže.”

Korak #9 Pronađi pravi balans za svoje otvorene police

Na kraju, možda ti ne uspe iz prve da stilizuješ savršene otvorene police kao iz časova.

Dešava se.

Ipak, shvati to kao “dozvolu” da nastaviš da se igraš. Menjaj mesto predmetima, sklanjaj ih, premeštaj i dodaj dok ne pronađeš savršenu kombinaciju prema svom jedinstvenom ukusu.