Feng šui pravila za izbor savršenih boja za zidove tvog enterijera

Privuci sreću u svoj dom uz feng šui savete

Cilj drevne veštine feng šui (feng shui) je da zahvaljujući pravilima uređenja prostora omogućiš neometan i bujan protok pozitivne energije.

Svaka boja, svaki predmet i svaki komad nameštaja u tvom domu imaju svoju frekvenciju koja na određeni način utiču na okruženje, a posledično i na sve ukućane, pa i goste.

Feng šui uređenje doma omogućava ti da svesno utičeš na svoj život i prizoveš harmoniju, blagostanje, zdravlje i sreću u svoj život.

Ako se ranije nisi susretala sa feng šui savetima, počni odavde, a u ovom članku pomoći ćemo ti da izabereš feng šui boje za svoj dom.

Feng šui boje predstavljaju 5 osnovnih prirodnih elemenata

Feng šui boje koje predstavljaju zemlju:

Tamnije nijanse žute boje, ili pastelno žuta i bež, oker, boja terakote, i svetlo braon predstavljaju element zemlje u domu i prema feng šuiju pomažu da se ojačaju odnosi sa bližnjima i da se postigne veća stabilnost.

https://www.eglohome.rs/home-decor-cn00000326

Feng šui boje koje predstavljaju drvo:

Zelena i braon predstavljaju ovaj prirodni element i služe da promovišu rast i bezbednost u domu, kao i novac i blagostanje. Zelena boja takođe izražava nadu i vitalnost.

Feng šui boje koje predstavljaju vatru:

Ovde nema iznenađenja. Boje koje predstavljaju vatru su narandžasta, crvena, roze, ljubičasta i žuta. Feng šui pravila kažu da žuta privlači uživanje i sreću, kao i naranžasta, dok crvena stimuliše protok univerzalne energije i rasplamsava strast i motivaciju.

Roze boja pozitivno utiče na opuštanje i predstavlja nežnost, nevinost, naivnost i romantiku.

Ljubičasta se, prema feng šui pravilima, najčešće povezuje sa duhovnošću i razboritošću, odnosno sposobnošću da se jasno sagledavaju stvari i donose dobre odluke.

Feng šui boje koje predstavljaju vodu

Crna i plava.

Tonovi plave boje unose osećaj smirenosti, svežine i mira u enterijer, kao i doživljaj balansa i harmonije.

Crna u dom unosi dašak misterije i senzualnosti, dok istovremeno odiše snagom. Crna je i veoma intenzivna boja i u domu ju je najbolje koristiti umereno.

https://www.eglohome.rs/home-decor-cn00000392

Feng šui boje koje predstavljaju metal

Metal u enterijeru prestavljaju bela i siva boja, ali naravno i svi ukrasi, figure ili umetnička dela boje metala.

Gepard boje zlata, od polizerina. Dimenzije: 145 X 48 X 31cm

Bela i siva prema pravilima feng shuija unose čistoću i pospešuju koncentraciju osoba koje se nalaze u prostorijama gde preovladavaju ove boje.

Kontekst je prema feng šui pravilima važan koliko i boje

I da znate sve o feng šui bojama koje predstavljaju prirodne elemente - ne bi vredelo - ukoliko ne uzmeš u obzir namenu prostorija i strane sveta gde se nalaze.

Pored toga, uloga prostorije koju uređujte i to kome je namenjena izuzetno je važna prilikom odabira boja.

Idealne boje za dnevnu sobu po feng shui

Dnevna soba je prostor za druženje sa porodicom i prijateljima. Stoga bi odgovarajuće boje za dnevnu sobu po feng shui-ju trebalo da promovišu dobro raspoloženje, ljubav, energiju, stabilnost i bezbednost.

Drugim rečima, dominantne boje u dnevnoj sobi prema feng shui-ju trebalo bi da budu boje koje predstavljaju zemlju i drvo, dok izbor drugih boja zavisi od toga na kojoj strani sveta se nalazi tvoja dnevna soba, i od specifične energije koju bi želela da privučeš u svoj život.

Ukoliko u svoj život, na primer zanima privlačenje novca i bogatstva, odredi uz pomoć kompasa jugoistočni zid svoje dnevne sobe i postaraj se da sadrži boje koje predstavljaju drvo (nijanse zelene, braon, smeđu...) To naravno ne mora da bude samo boja zida (ili tapeta u boji) već i biljke, bilo prave bilo veštačke, pejzaži, ili komadni nameštaj od drveta.

https://www.eglohome.rs/home-decor-cn00000376

Ne zaboravi da isti princip feng šui uređenja doma primeniš u svakoj prostoriji.

Takođe, idealne boje za dnevnu sobu po feng šuiju podrazumevaju i boje koje predstavljaju vatru - pink, narandžastu, žutu. One su savršene “u malim dozama” pojedinih ukrasa, umetničkih dela i dekoracija.

https://www.eglohome.rs/home-decor-cn00000283

Savršene boje za kuhinju po feng šui-ju

Kuhinja po feng šuiju je srce doma. Energetski predstavlja napredak, rast i blagostanje jer se način na koji se hranimo direktno odnosi na to kako “delujemo” u svetu svetu.

Feng šui boje u kuhinji možete birati kako za zidove, tako i za kuhinjske elemente, drške, kućne aparate, ili pak dekoraciju i umetnička dela, pa i osvetljenje.

Savršene boje za kuhinju po feng šui-ju su:

  • Bela: Čisto bela kao element metala predstavlja čistotu i čistoću. Bela takođe služi kao odlična podloga za ostale boje i naravno boju hrane.
  • Različite nijanse bele i bež boje: Po feng šui-ju, ove nijanse donose stabilnost u domaćinstvo i doprinose harmoniji u domu. Ove svetle, nežne boje su tople i čine da se ukućani u kuhinji osećaju udobno.
  • Žuta: Po feng šui-ju, žuta je popularna boja za kuhinje jer promoviše druženje, dobro raspoloženje, i sreću.

Ipak, klonite se “šokantnih” nijansi žute boje jer mogu da deluju uznemirujuće. Radije se opredelite za svetlo žutu ili zlatno žutu. Isto važi i za crvenu boju u kuhinji.

https://www.eglohome.rs/home-decor-cn00000273

Plava: Veruje se da plava boja u kuhinji umanjuje apetit. Naravno to ne mora da bude kuhinjski element ili zid. Naprotiv. Malo plave (npr. na umetničkoj slici) u kuhinji može da ima umirujući efekat, ali previše plave može da učini da kuhinja izgleda turobno.

Najbolje feng shui boje za spavaću sobu

Najvažnije što treba da znaš kada želiš da primeniš feng šui tajne u svojoj spavaćoj sobi je da izabereš boje koje će učiniti da se u njoj osećaš spokojno, sigurno i bezbedno.

Jedna ili više nijansi pastelno plave su savršen izbor za spavaću sobu, jer predstavljaju element vode i promovišu smirenost svežinu i mir. Možeš je kombinovati sa elementima zelene, koja stimuliše obnovu i rast, a ukoliko želiš romantiku i strast u svojoj spavaćoj sobi, rečju - feng šui za ljubav, slobodno dodaj ukrasne elemente u roze, crvenoj i/ili pink boji.

Vodi računa da, koje god elemente dodaješ u spavaću sobu, uvek budu u paru.

https://www.eglohome.rs/home-decor-LSCH15148-2

Idealne boje za kupatilo po feng shui

Prema feng šui pravilima za uređenje doma, kupatilu bi trebalo posvetiti isto toliko pažnje kao i npr. dnevnoj sobi.

Idealne boje za kupatilo su bela, jer pročišćava, zelena jer predstavlja vitalnost, zdravlje i svežinu. Ukoliko vam se ne sviđaju zelene nijanse na zidovima ili nameštaju, zelenu uvek možete uneti u vidu biljaka, idealno pravih, ali ukoliko ti je to nezgodno, može i veštačkih.

Voda pomaže da se koncentriše bogatstvo i blagostanje, i pozitivno utiče na opuštanje, pa je i plava, u umerenim količinama, feng šui boja koja bi valjalo da se nađe u kupatilu.

Na kraju, koliko su važne preporuke za feng šui boje u pojedinim prostorijama, toliko je važno imati u vidu i razlike u uređenju svake prostorije odnosu na strane sveta.