Dekorativni predmeti za kuću od A do Š
Kako da urediš svoj enterijer kao da si angažovala dizajnera enterijera

Jednostavnije je nego što misliš!

Useljavaš se u novi prostor ili renoviraš i nameštaj je već tu: tepisi i prostirke, kauč u dnevnoj sobi, trpezarijski sto i stolice, krevet u spavaćoj sobi…

Problem je sve izgleda prazno i bezlično.

Osim ako nisi veliki ljubitelj minimalizma, nalaziš se pred izazovom: kako da odabereš i složiš dekorativne predmete za dnevnu sobu i ostale prostorije, zidnu dekoraciju i sitnice za kuću, tako da tvoj enterijer izgleda skladno, prijatno, dok ujedno izražavaš svoj lični ukus i stil.

Bez brige - tu smo da pomognemo.

Dekoracija stana ideje za početak

1. Kom stilu uređenja naginje tvoj enterijer

Iako možda nisi svesno birala stil uređenja svog prostora, iako si verovatno kombinovala više stilova - najverovatnije je da jedan od stilova uređenja enterijera dominira u tvom prostoru.

Kada utvrdiš koji je to stil, biće ti lakše da izabereš dekorativne predmete za kuću koji ili pripadaju istom stilu, ili su komplementarni.

2. Časopisi, magazini, Pinterest su odličan izvor inspiracije

Naročito ukoliko analiziraš sliku enterijera koji ti se sviđa i izvedeš zaključak koje sitnice za kuću i ukrase tačno želiš da nabaviš i zašto.

Na primer: “U, baš je dobra ova kombinacija. Dopada mi se ovaj floralni motiv, elegantan je i ženstven. Savršeno će se slagati sa mojim plišanim kaučem, a nabaviću i jastučiće slične kao na ovoj slici.”

3. Uređuj jednu po jednu sobu

Najbrži način da te uređenje kuće ili stana obeshrabri je da počneš da sređuješ i razgledaš dekorativne predmete za sve prostorije istovremeno.

Umesto toga, počni sa prostorijom u kojoj provodiš najviše vremena, pa tek kad završiš (makar jedan “krug”) nastavi dalje.

Pro savet: Ideja da moderno uređenje stana podrazumeva da sve prostorije budu “u istom fazonu” je dizajnerski mit. Ako želiš da tvoja dnevna soba bude uređena u skandinavskom stilu, a spavaća u industrijskom - samo napred!

Tvoj dom će delovati utoliko autentičnije i zanimljivije ukoliko svaku sobu posmatraš zasebno.

Ono što je važno, međutim, je da u svaku prostoriju dodaš dekorativni element koji će sve sobe ujediniti u jedinstvenu celinu.

To može da bude određena boja, dekorativni šablon koji se ponavlja u svakoj prostoriji, zidna dekoracija, ili neki drugi dekorativni motiv.

Počni od tačke fokusa

Ukratko, tačka fokusa je najveći predmet u sobi koju uređuješ odnosno onaj koji prvi privlači pogled i pažnju.

Ako u prostoriji koju uređuješ već postoji - dekoraciju ćeš birati u skladu sa tim predmetom.

Uzmimo na primer kauč.

Ukoliko tvoju dnevnu sobu “krasi” veliki i udoban kauč neutralne boje - važno je da ga “osvežiš” i dodaš mu malo dinamike kako bi bio upečatljiva i privlačna tačka fokusa.

Ukrasni jastučići su odlični u tu svrhu. Možeš da izabereš jastučiće koji su u okviru iste palete boja kao i ostali elementi.

Ili jastučiće koji predstavljaju kontrast u odnosu na kauč i zid iza kauča. Takođe, predlažemo da kombinuješ printove, boje i teksturu jastučića kako bi pojačala vizuelni doživljaj i svojoj “kompoziciji” dodala dubinu.

Kauč ne mora nužno da stoji uz sam zid.

Police iza kauča su odlično rešenje za dodatno mesto za skladištenje, odlaganje knjiga, ali i za ukrasne predmete koji će tvoju tačku fokusa učiniti još privlačnijom i prijatnijom.

Mogu da budu uz sam zid, onoliko velike ili male koliko ti je potrebno.

Pored jastučića, i nezaobilaznog klub stočića atmosferu i utisak koji odaju prostorije upotpuniće i manji komadi nameštaja kao što su foteljice i taburei i pomoćni stočići.

https://www.eglohome.rs/Home-decor-cn00000413

Pro savet: Prilikom kombinovanja različitih stilova u enterijeru vodite se pravilom 70% prema 30%. Neka jedan, glavni stil preovladava, dok ćete enterijer oplemeniti i “razigrati” dodavanjem elemenata nekog drugog stila.

Zidna dekoracija - upotpunjava prostor i povezuje celu priču zajedno

Da li si primetila da na fotografijama iz časopisa o dizajnu enterijera nema slika kauča, iza kog se nalazi zid, a da je taj zid prazan i jednobojan?

Naročito ukoliko je kauč u tvojoj dnevnoj sobi tačka fokusa, važno je da prostor iza njega adekvatno ukrasiš.

Nije lako izabrati zidnu dekoraciju za dom zato što opcija ima bezbroj.

Na zidove možeš da staviš:

  • Slike i umetnička dela
  • Dekorativna ogledala
  • Police sa knjigama i dekorativnim figurama
  • Specijalizovane ukrase za zid
  • Ili da kombinuješ više elemenata.

Više o tome kako da odabereš i izložiš dekoraciju za zid možeš da pročitaš ovde.

Najvažnije je da znaš da zidna dekoracija zajedno sa elementima iza kojih se nalazi čini kompoziciju i da je najbolje da je tako i posmatraš.

Ukoliko volite floralne motive, iza kauča na primer možeš da kombinuješ metalne ukrase za zid, koji će, budući zlatne boje, učiniti da prostor deluje elegantno i luksuzno.

https://www.eglohome.rs/zidni-dekor

Zidna dekoracija za dnevni boravak iza tvog kauča može da izgleda i ovako:

zidna dekoracija sa slike

Naravno, kauč nije jedino mesto čiju pozadinu može da krasi predivna zidna kompozicija.

Komoda u bilo kojoj prostoriji tvog doma, mnogo će lepše izgledati uz umetničku sliku, ukrasnu figuru, i na primer odgovarajuću stonu lampu.

Kad smo već kod stone lampe…

Dekoracija stana ili kuće je jalov posao bez adekvatnog osvetljenja

Moderno uređenje stana ili kuće nezamislivo je bez adekvatnog osvetljenja.

A adekvatna rasveta prostorija u zavisnosti od namene podrazumeva kombinaciju funkcionalne i dekorativne rasvete.

Funkcionalna rasveta obuhvata osvetljenje za rad (na primer u kuhinji), dnevne aktivnosti (na primer centralno osvetljenje u dnevnoj sobi).

A dekorativna rasveta zidne, stone i podne lampe, naročito ukoliko imaju pametne sijalice uz pomoć kojih svetlo može da se prilagođava - kako jačina tako i boja.

Pravo ili veštačko cveće u saksiji je nezaobilazan motiv

Pozitivan uticaj koji na ljudsku psihu toplina i svežina prirode unosi u unutrašnji ambijent nemoguće je kopirati.

Zato nema tog dizajnera enterijera koji ti ne bi preporučio da svoj ambijent svog ukrasiš cvećem u saksiji.

Prave biljke su naravno zdraviji izbor. Međutim, njihovo održavanje zahteva posvećenost i znanje, što nije uvek lako obezbediti.

Veštačko cveće u saksiji može da posluži kao odlično rešenje.

Moderna tehnologija izrade veštački biljaka omogućava da izgledaju sasvim realistično i izbor je ogroman.

A o njima ne morate da brinete.

Veštačko cveće u saksiji sa slike

Dekorativne vaze i ukrasne figure

Dekorativne vaze i ukrasne figure u enterijeru su kao tačka na i.

Upotpunjuju ga i omogućavaju vam da izrazite svoje lične afinitete, ukus, religijsku pripadnost ili naklonjenost nekoj filozofiji ili učenju (feng šui, na primer).

Takođe, uz pomoć detalja u drugom stilu - retro ili vintage, možete dodatno da oplemenite svoj prostor.

Ili te dekorativne vaze i ukrasne figure jednostavno mogu podsetiti na putovanje sa kog ste ih doneli ili neki drugi važan događaj.

Dekoracija za kuću online