8 inspirativnih ideja kako da urediš radni prostor u stanu ili kući

Ako postoji ijedna dobra stvar koja je proizišla iz pandemije, to je spremnost poslodavaca da izađu u susret potrebi da se radi od kuće.

Nema više čekanja tramvaja po kiši, nerviranja što je vozač iza nas “legao” na trubu, a da ne pominjemo raskošnu uštedu vremena.

Ipak, rad od kuće donosi određene izazove, od kojih su neki:

  • Nedostatak prostora za radnu sobu ili radni kutak,
  • Smanjena koncentracija
  • Smanjena produktivnost
  • Umanjen osećaj odgovornosti
  • Smanjena motivacija

Jedan od načina da se odgovori na izazove koje donosi rad od kuće je da se unapredi uređenje životnog i radnog prostora odnosno da pažljivo urediš home office ili radni kutak u svom domu.

Saveti za uređenje kućne kancelarije ili radnog prostora

Koja god od 8 ideja za uređenje radnog kutka ili radne sobe u kući ili stanu da ti se dopadne, važno je da ispratiš sledećih nekoliko saveta kako bi u od svog kućnog office iskoristila maksimum.

Pre‌ ‌ideja‌‌ ‌‌za‌ ‌uređenje radne‌ ‌sobe‌ ‌dolazi‌ ‌osvetljenje‌

Osvetljenje‌ ‌u‌ ‌radnoj‌ ‌sobi‌ ‌odnosno‌ ‌kutku‌ ‌gde ćeš staviti ‌radni‌ ‌sto‌ ‌i‌ ‌možda‌ ‌jednu,‌ ‌dve‌ ‌kancelarijske‌ ‌stolice‌ ‌od‌ ‌ključne‌ ‌je‌ ‌važnosti‌ ‌kada‌ ‌je‌ ‌reč‌ ‌kako‌ ‌o‌ ‌produktivnosti,‌ ‌tako‌ ‌i‌ ‌o tvom zdravlju.

Dobro osvetljena radna soba podrazumeva centralno svetlo odgovarajuće boje (preproučuje se bela svetlost od najmanje 4.000 Kelvina. Bela svetlost (slična prirodnoj dnevnoj svetlosti) sa primesama plave čini nas budnim, aktivnim i pozitivno utiče na koncentraciju.

Pored centralne, poželjno je da na radnom ili kompjuterskom stolu držiš i stonu lampu koja će savršeno osvetliti zadatak kome si posvećena u datom trenutku.

Uredna radna soba poboljšava samodisciplinu i koncentraciju

Lakše ćeš ostati fokusirana na zadatak i brže ga završiti ako ti pogled ne odvraća nered na stolu i misli o tome kako je nastao i kad ćeš ga srediti (ili razlozi zašto nećeš).

Nered na radnom stolu ili policama lako ćeš izbeći ako neuredne papire i pribor rasporediš u fioke, kutije ili komode.

Komoda sa slike

Izbegavaj da napraviš radni kutak u spavaćoj sobi

Ukoliko je moguće, pokušaj da enterijer kutka za svoju kućnu kancelariju urediš u sobi koja nije spavaća.

Tako ćeš imati jasne granice između prostora za rad i prostora za odmor. U suprotnom se lako može desiti da ti krevet jednostavno postane neodoljiv za vreme radnog vremena i da misliš na nezavršene zadatke kad legneš da spavaš.

Inspirativne ideje za uređenje svog radnog prostora

#1 Ako uređuješ mali, improvizovan ili privremen radni prostor u dnevnoj sobi ili ako preuređuješ walk-in garderobar u radni prostor, opredeli se za sjajne, lakirane površine i nameštaj. Slično kao i ogledala, površine koje reflektuju svetlost stvoriće iluziju većeg, otvorenijeg prostora.

Raznobojni predmeti i razigrani ukrasi uneće dinamiku u radni prostor u dnevnoj sobi uređen na ovaj način.

#2 Unesi spoljašnjost unutra. Priroda nas stimuliše, osvežava i smiruje, pa su elementi iz prirode na radnom stolu kućnog ofisa više nego dobrodošli. Pored radnog stola od drveta, možeš da izabereš tapete ili/i zavese sa printovima lišća ili cveća.

Takođe, u svoj home office obavezno unesi pravu ili veštačku biljku (ukoliko ti je komplikovano ili nemaš vremena da vodiš računa o pravoj), a i ukras koji će u tvoj radni prostor uneti element iz prirode će ti dobro doći.

#3 Udahni bakinom nameštaju nov život. Ako si kojim slučajem nasledila stari sekretar ili obožavaš vintage stil i cunjanje po buvljacima,

sekretar kao što je ovaj uneće potpuno novu romantičnu, ali i vrlo praktičnu dimenziju u uređenje tvog životnog i radnog prostora. Radni sto kao što je ovaj savršen je za skladištenje papira, kancelarijskog pribora, knjiga i raznih dokumenata.

Naravno, radni sto - sekretar uvek možeš obojiti, možda u chabby chick stilu, oplemeniti zanimljivim detaljima i interesantnim motivima.

#4 A opet, ko kaže da je uređenje kancelarije nemoguće bez radnog stola?

Nekad jednostavno nema dovoljno prostora ni za radni kutak, a kamoli za radnu sobu.

Možda iako od kuće, radiš u timu, pa ti jedan radni sto i stolica jednostavno nije dovoljno.

Još ako sve svoje dokumente držiš online ne treba ti mnogo prostora za skladištenje kancelarijskog materijala kod kuće.

U tom slučaju, i “običan” trpezarijski sto može odlično da posluži. Donesi kancelarijski pribor, priključi laptop, ne zaboravi biljčicu ili vazu sa cvećem da ti podigne raspoloženje i voila, svetla, prostrana kancelarija je spremna.

Kako bi, međutim, olakšala sebi, bilo bi zgodno da pokraj stola imaš, makar malu komodu sa fiokom tako da ti olovke, blokčići i, na primer, fascikle uvek budu nadohvat ruke.

Komoda sa slike

#5 Kako ti se čini ideja o drečavo crveno-rozem zidu u kućnom kancu, umesto dodatne šolje kafe?

Živahne, jarke boje nas razbuđuju, osvežavaju i čine nas ornijima za rad. Naravno, ukoliko ti je ovoliko stimulacije previše, jedan ili dva detalja dramatične, drečave boje pozitivno će uticati na tvoju produktivnost i brzinu rada.

Ukras sa slike

#6 Nek se kotrlja! Radni sto sa točkićima je odlična ideja ukoliko u stanu ili kući imaš manjak kvadrata za radnu sobu. Stolica ispod stola lako može da se podvuče kad se ne koristi, a kada ti radni ili kompjuterski sto više nije potreban, jednostavno možeš da ga gurneš do zida i oslobodiš prostor.

Takođe, radni sto sa točkićima omogućava ti da menjaš ambijent brzo i lako i tako osvežiš pogled novim prizorima kad god poželiš.

#7 Ratosiljaj se stresa uz pomoć plavetnila. Ukoliko je tvoj posao stresan odlično rešenje za tvoj radni prostor u stanu ili kući je da bude okružen zidovima ili tapetama plave boje.

Naučno je dokazano da plava boja ima umirujući efekat. Pored zida, u svoj radni prostor u stanu možeš da uneseš i ukrasne figure ili umetničke slike u plavoj boji.

Umetnička slika

#8 Uloži u rasklopivi radni sto. Kako niko nije mogao da predvidi pandemiju i njene posledice, tako su i enterijeri sa dovoljno mesta za radnu sobu, pa čak i radni radni prostor u stanu ili kući retkost.

Pa ipak, taj problem je moguće premostiti uz inovativna i funkcionalna rešenja kao što su sklopivi radni stolovi.

Ukoliko ne možeš da nađeš radni sto koji odgovara tvojim potrebama i kvadraturi, radni stolovi po meri sjajno su rešenje, jer osim u skladu sa potrebama svoj radni sto možeš da “kreiraš” po svojim zamislima i željama.