12 fenomenalnih ideja za uređenje enterijera male kuhinje

U savršenom svetu možda bi izbila par zidova, dodala nekoliko kvadrata i uredila savršenu kuhinju iz snova.

Velike su šanse, međutim, da si vlasnica (relativno) malog stana i u njemu male kuhinje sa dnevnim boravkom.

Iako kreativna rešenja za male kuhinje> iziskuju malo više planiranja, domišljatosti i po neki kuhinjski trik, nema razloga da kompromituješ sveukupan izgled i estetski doživljaj enterijera kuhinje, o kakvom god dizajnu i stilu uređenja da je reč.

Pred tobom je 12 ideja za opremanje malih kuhinja koje predstavljaju pametne načine da u najvećoj mogućoj meri iskoristiš prostor kojim raspolažeš.

Na kraju ćeš dobiti dobiti kuhinju koja je i lepa i funkcionalna, odnosno savršeno mesto za pripremu hrane, obedovanje i druženje.

#1 Kuhinje za male stanove sa velikim kontrastom

Previše boja može da preoptereti mali prostor. Neka zidovi, plafon, pločice, i vrata kuhinjskih ormarića i frontova tvoje male kuhinje budu u istoj boji ili sličnoj boji. Na taj način ćeš lako dodati akcentne boje i dekoraciju koja će predstavljati kontrast, kao što su visilice, dekorativne ručke, šarene šolje za kafu, interesantne vaze i slično.

#2 Male kuhinje po meri - pobeda u borbi za svaki centimetar

Ako ti mogućnosti dozvoljavaju - opredeli se za izradu svoje male kuhinje po meri, radije nego za kupovinu gotove blok kuhinje. Ne samo što ćeš tako moći da pustiš mašti na volju i ispuniš gotovo sve svoje zamisli i želje, već ćeš moći da isplaniraš i iskoristiš svaki centimetar svog prostora.

Izbor je veliki, a naš savet je da se prilikom izbora kompanije ili lica koje će izraditi elemente za malu kuhinju prema tvojim zamislima, raspitaš kod prešašnjih klijenata koliko su bili zadovoljni i saradnjom i rezultatima.

#3 Obavezan detalj prilikom opremanja malih kuhinja - otvorene police

S otvorenim policama kako u malim tako i u velikim kuhinjama treba da budeš oprezna (i danju i noću, prašina na njih i sve što je na njima nemilosrdno pada).

Međutim, pored toga što su moderne, vizuelno otvaraju prostor i imaju dvostruku funkciju - na njima možeš da držiš tanjire, čaše, posude, dok sa donje strane možeš da okačiš daske za sečenje, kuhinjske noževe, rukavice za pečenje i slično.

#4 Nezaobilazan savet za uređenje kuhinje: Stvari koje ređe koristiš odloži da teže dostižna mesta

Da se ne lažemo - kad jednom poređaš šerpe i tiganje u kuhinju, proći će godine pre nego što rešiš da promeniš raspored i drugačije ih organizuješ.

Zato je jedan od ključnih saveta za uređenje kuhinje - kako male tako i velike, da sezonske stvari, stoljnjake, set tanjira koje si dobila od svekrve na svadbi i slično odložiš u dalje delove kuhinje, one koje ti je teže da dohvatiš, a posuđe i uređaje koje koristiš češće poređaš u najbliže kuhinjske elemente, gde će ti biti nadohvat ruke.

#5 Obavezno prilikom dizajna malih kuhinja: Gde god vidiš goli zid, policu “posadi.”

Što uži, vertikalni prostor je preostao prilikom izbora rešenja za uređenje tvoje male kuhinje, to je važnije da ga u potpunosti iskoristiš.

Poređaj 3 uske police na prazan zid i popuni ih čašama ili šoljama za kafu, posuđem, začinima ili namirnicama koje svakodnevno upotrebljavaš.

#6 Najlepše male kuhinje su kreativne - razmisli o kliznim vratima

Ako tražiš inovativne i neobične ideje za kuhinje po meri - klizna vrata koja sakrivaju površinu donjih elemenata i sadržinu polica su definitivno jedno od njih.

Možeš da sakriješ glomazne kućne aparate koje retko koristiš, kutije koje ne staju u obične ormariće ili zauzimaju mesta.

Klizna vrata kao jedna od ideja za kuhinje po meri, mogu da budu i odlično rešenje za špajz.

#7 Brilijantno rešejne za male kuhinje: sakrivena stanica za pripremu hrane

Ako nemaš dovoljno radne površine u svojoj mini-kuhinji definitivno razmisli o ovoj ideji. Tim pre ukoliko planiraš kuhinju po meri.

Ugradi debelu dasku za sečenje, po mogućstvu od punog drveta, sa rupom, u prvu fioku odozgo. Zatim smesti kantu za đubre u donju fioku, kao na slici.

Brilijantno, zar ne?

#8 Enterijer malih kuhinja je veći uz ogledalo

Iako nesvakidašnje rešenje - ogledalo u kuhinji može predstavljati pravi pogodak, naročito ukoliko se u njemu ogleda zidna dekoracija koja ti se naročito dopada ili biljka - bilo prava, bilo veštačka.

Pored predmeta, ogledalo će reflektovati više svetlosti i učiniti da tvoja mala kuhinja izgleda veće.

#9 Optimizuj uređenje kuhinje sa šankom: Montiraj policu iznad šanka

Maksimalno iskoristi prostor - pa i onaj iznad šanka, koliko god da je mali. Pored toga što možeš da montiraš ili sagradiš police različitih oblika i namene, razmisli i o metalnoj konstrukciji sa koje će visiti posuđe.

Ona će naročito lepo ići ukoliko u tvom stanu ima još komadnog nameštaja u stilu industrijskog dizajna.

#10 “Iscedi” enterijer male kuhinje do kraja: Iskoristi unutrašnjost vrata ormarića

Evo par ideja kako da iskoristiš unutrašnja vrata kuhinjskih elemenata:

  • Zakači blokčić za pisanje poruka ili recepata;
  • Zalepi mini policu (uz pomoć vakum držača) za vizit karte, recepte, kupone i sl.
  • Zakači poklopce od šerpi - tu će zauzimati manje prostora
  • Zalepi magnetne trake pa tu stavi najbolje noževe
  • Okači ubrus

#11 Ako voliš sitnice, tvoja mala kuhinja će voleti “maksimalizam”

Maksimalizam je relativno nov pravac uređenja enterijera i, za razliku od minimalizma, pa i modernog i skandinavskog dizajna enterijera dozvoljava mnoštvo različitih boja, tekstura, motiva, stilova i detalja.

Kada jedan deo enterijera male kuhinje namerno i sa vizijom ispuniš interesantnim ukrasima i zidnom dekoracijom, teksturama i drugim predmetima koje voliš, iako mala, tvoja kuhinja će učiniti da se osećaš prijatno i opušteno.

#12 Kada uređuješ malu kuhinju sa šankom - neka boje teku

Boje i njihov raspored su te koje će omogućiti da tvoja mala kuhinja, zajedno sa šankom i trpezarijskim stolom, pa i dnevnom sobom ukoliko je deo otvorenog plana izgleda kao deo jedne koherentne celine.

To naravno ne znači da boja mora da bude bela, niti da mora da bude jedna. Ali važno je da slične boje preovladavaju i povezuju čitavu celinu, dok detalji, figure ili manji komadi nameštaja mogu da budu drugih, jačih, kontrasnih boja i materijala, uključujući srebrnu, zlatnu i bakarnu boju.

Podeli sa nama - koji savet ćeš primeniti prilikom uređenja svoje male kuhinje?