10 saveta kako da uneseš šarm skandinavskog stila u svoj enterijer

Šta čini skandinavski stil tako posebnim i popularnim? Drugim rečima, zašto bi uopšte želela da uneseš njegov šarm u svoj enterijer?

Zbog hygge.

Hygge, u prevodu blagostanje je filozofija koja stoji iza skandinavskog stila uređenja prosotra i predpostavlja čovekovu potrebu za jednostavnom lepotom, funkcionalnošću, udobnošću, i mirom, kako bi u svom domu bio istinski srećan.

A skandinavski stil uređenja enterijera i sve njegove nijanse su nastale u (preuspešnom) pokušaju da se na te potrebe odgovori do najsitinijih detalja.

U kom god stilu da je tvoja kuća ili stan uređen, evo 10 saveta kako možeš da uneseš elemente skandinavskog stila koji će uneti hygge i u svoj dom.

1. Dobro osvetljene prostorije su preduslov za hygge.

Ukoliko imaš velike prozore, kroz koje ulazi mnogo prirodne svetlosti, to je već u skladu sa skandinavskim stilom uređenja enterijera.

Međutim, kako veliki prozori koji gledaju na livade i plaže često nisu opcija, a čak iako ih imaš, šanse su da ih nemaš u svakoj prostoriji, dizajneri u skandinavskim zemljama su pronašli način da maksimizuju dotok prirodne svetlosti uz pomoć:

  • Belih zidova
  • Golih parketa (često takođe belih) i
  • Postavljanjem ogledala naspram prozora ili tako da reflektuje neki lep prizor

Uveče, i u stanovima u kojima manjka prirodne svetlosti, skandinavski stil predviđa slojevitu rasvetu.

Sama rasveta, prema skandinavskom stilu uređenja prostora treba da bude jednostavna, čistih i neupadljivih linija i boja i nadasve praktična.

2. Jedno s prirodom

Prema načelima skandinavskog stila - mi, ljudi smo sastavni deo prirode i ta činjenica bi trebalo da se oslikava i u našem domu.

Poznato je da biljke smiruju um, poboljšavaju kvalitet vazduha, i popravljaju raspoloženje.

Cvetni aranžmani u lepim vazama imaju sličan učinak.

https://www.eglohome.rs/home-decor-cn00000271

Ukoliko međutim zbog tempa života ili bilo kog razloga ne možeš da se staraš o živim biljkama - i veštačka će, bar što se vizuelnog dela i opšteg utiska tiče, “završiti” posao.

Ali ni to nije jedini način.

Možeš izabrati ukras za zid ili sliku sa prizorima iz prirode, ali i tapete, tanjire ili posteljinu.

3. I nameštaj od drveta je priroda

Nameštaj od punog drveta: stolovi, stolice, komode, plakari… takođe zauzimaju važno mesto u skandinavskom stilu uređenja enterijera.

Ako ne uređuješ ili renoviraš dom sada - naravno da nećeš promeniti sav nameštaj da bi u njega unela skandinavski šarm.

Međutim, i male promene, kao što su zidna konzola ili klub stočić, uz odgovarajuću dekoraciju mogu tvoj prostor da učine udobnijim, prijatnijim i nežnijim.

4. Daj prednost kvalitetu

U vreme kada je za komad nameštaja pristojnog izgleda dovoljno odvojiti par hiljada dinara nije lako odlučiti se za skuplji.

Međutim, komadi od kvalitetnijih, postojanijih materijala (kao što je puno drvo) su, pored toga što će duže odolevati habanju i oštećenjima, često originalniji i inspirativniji.

Isplati se.

5. Minimalizam iziskuje da izađeš iz zone komfora. Ali vredi.

Iako zavodljiv i racionalan, minimalizam, kao temelj skandinavskog dizajna enterijera je u praksi se (bar kod nas) teško sprovodi u delo.

Od nas “traži” da se odreknemo stvari koje nam nisu potrebne, nemaju estetsku funkciju ili značajnu sentimentalnu vrednost.

Ali kako?

Šta ako baš sutra rešiš da koristiš novi pekač za hleb koji ti stoji na pultu, iako ga nisi upotrebila otkad si ga isprobala?

I kako da baciš prašnjavu figuru od lego kockica koju ti je sinčić sa tolikim ponosom dao kad ju je sastavio?

A ni ukras za zid koji ti je poklonila prijateljica ti se ne sviđa, ali uvrediće se ako ga baciš.

Rešenje?

Skladištenje

Prema skandinavskom stilu uređenje enterijera, da bi uživala u prostoru koji te okružuje treba da bude rasterećen.

A ukrasni detalji da predstavlju stvari koje voliš, koje za tebe imaju duboki značaj i u koje ti je lepo da gledaš - dok su pritom usklađene sa ostatkom enterijera.

To znači da bi sve ostalo (da, čak i lego figuru) trebalo da spakuješ i odložiš.

Neke stvari možeš čak i da pokloniš ili prodaš.

Nije lako, ali osećaj rasterećenja i prostranosti koji ćeš imati u svom “novom” prostoru u skladu sa hygge je toga vredan.

6. Što više neutralnih, pastelnih tonova

Poznato je da vizuelne stimulacije - jarke boje, prizori životinja i ljudi, prizori akcije stimulišu moždanu aktivnost, poboljšavaju pažnju i koncentraciju i popravljaju raspoloženje.

Ipak, ako je tvoj dom prevashodno mesto gde želiš da se opustiš, odmoriš, i “isključiš mozak” onda jednu po jednu stvar možeš da prefarbaš, presvučeš ili zameniš komadima neutralnih, pastelnih tonova kao što su: bela, bež, siva, puder roze, boja cigle i sl.

Zidove, podove, police, komode i plakare takođe.

Interesantno je da se u poslednje vreme iz skandinavskog stila uređenja enterijera pomalja - Novi nordijski stil koji, nasuprot skandinavskom, naginje jarkim bojama u pojedinim delovima enterijera ili akcentnim komadima - dok u osnovi i dalje preovladava ista neupadljiva nežna paleta.

7. Ušuškaj me, pokrij me, razmazi me skroz

Gotovo je nemoguće pronaći sliku stana ili kuće uređene u skandinavskom stilu bez jastučića, mekanih prekrivača, šarenih prostirki i nežnih, prozračnih zavesa.

Tekstil, od prirodnih materijala: pamuk, lan, kašmir, vuna (ali ne krzno i koža) igra veliku ulogu skandinavskom dizajnu.

Logika je prosta: tekstil u enterijeru čini da nam bude udobno, da se osećamo ušuškano, zaštićeno i toplo.

8. Tajna sklada je u izboru detalja

Prostorije uređene u skandinavskom stilu deluju veoma skladno, iako za razliku od minimalističkog stila imaju puno detalja i dekoracija.

To je zato što se ni jedna sitnica se ne prepušta slučaju.

Biraj dekorativne elemente na jedan od dva načina: ili da dopune tvoju preovladavajuću neutralnu paletu boja, dok istovremeno “razgibavaju” vizuelni doživljaj, ili neka predstavljaju kontrast - bilo u boji ili stilu.

https://www.eglohome.rs/home-decor-cp-020

9. Posveti pažnju trpezariji

Porodica, prijatelji, zajednički obroci i druženje igraju veliku ulogu u načinu života stanovnika skandinavskih zemalja, tako da se u sklopu skandinavskog stila dosta pažnje posvećuje trpezariji.

Nameštaj u trpezariji je obično čistih, elegantnih linija, i svedenog dizajna, uglavnom od punog drveta.

Ali ako nisi u situaciji da promeniš nameštaj, najvažnije je da dočaraš osećaj dobrodošlice i prijatnosti u trpezariji uz pomoć npr. vaze sa cvećem, jastučićima, prekrivačem od veštačkog krzna - zimi (jedan od omiljenih motiva skandinavskog stila), ili činijom punom voća - leti.

10. Živi hygge

Kad ti dođe prijateljica, posluži je kafom u prelepim uparenim šoljama.

Kad padne mrak, upali sveće.

Zato što je tako lepše.

Pronaći sreću i dublji smisao u malim stvarima i običnom životu. To je hygge.